
Emisiunile RFI RO
Candidaturile celor 4 procurori la șefia DNA sunt valide. Efor: Toader are o problemă de credibilitate
dna_1.jpg

Ministerul Justiţiei a publicat joi, pe site, rezultatele privind îndeplinirea condiţiilor legale de către candidaţii înscrişi la selecţia procurorilor pentru conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar conform acestora au fost declaraţi admişi toţi cei patru procurori care şi-au depus candidaturile - Florentina Mirică, Aurel Cristian Lazăr, Marius Constantin Iacob şi Camelia Elena Grecu.
Cei patru procurori vor susţine interviul joi, la ora 9.00, la sediul Ministerului Justiţiei.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi dimineaţă că vineri se va ajunge la o concluzie, el afirmând, din nou, că este posibil şi ca niciunul dintre cei patru candidaţi să nu se califice şi atunci să fie reluată procedura de selecţie.
”Vedem cum se vor prezenta la interviu, vedem programele manageriale şi atunci vom stabili dacă avem vreun candidat pe care să îl propunem Consiliului Superior al Magistraturii şi preşedintelui. Este foarte posibil ca unul din cei patru să fie desemnat candidat, precum este şi foarte posibil ca niciunul să nu fie desemnat şi atunci vom relua procedura - iar anunţ, iar candidaturi, iar interviu", a declarat ministrul Justiţiei.
El a afirmat, de asemenea, că nu este obligatoriu ca viitorul şef al DNA să provină din instituţie: "Să nu uitaţi un lucru - există această opinie, care pare majoritară, în sensul că viitorul şef al DNA trebuie să provină din structura internă, dar nu trebuie să uităm că în trecut şeful DNA nu a provenit din interiorul structurii, aşa cum şeful DIICOT nu este din interiorul structurii. Sunt procurori, au experienţă şi se descurcă".
Septimius Pârvu (Expert Forum): Toader are o problemă de credibilitate
”Procurorii își pun semne de întrebare legate de independența justiției”, declară la RFI Septimius Pârvu, expert în buna guvernare la Expert Forum. El mai spune că foarte probabil ”procurorii își pun întrebări legate de modificările legislației penale. De asmenea, este o problemă de credibilitate la nivelui ministrului Toader. Dacă nu uităm pe site-ul ministerului, vedem că ministrul va fi asistat în această procedură desecretari de stat. M-aș fi așteptat ca această echipă să fie mai mare”.
Septimius Pârvu mai remarcă faptul că presiunea politică este prezentă în procesul numirii conducerii DNA: ”însuși ministrul Toader este numit politic”. În ceea ce privește viitorul DNA, expertul crede că profesionalismul procurorilor își va spune cuvântul, deși ”managementul e foarte important.
Ascultă:
Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: https://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz