Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tot ce trebuie să știi despre Robor: Explicații, tendințe și credite noi

bani.jpg

Sursa imaginii: 
RFI

Indicele Robor la trei luni își continuă creșterea. A ajuns azi la 3,43%, cel mai mare nivel din februarie 2014 până în prezent. E vorba despre un indicator în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. Analistul economic Dragoș Cabat a explicat pentru RFI de ce crește acest indicator, cât timp va continua această tendință și ce tip de credite e indicat să fie contractate în perioada următoare.

”Creșterea Robor este determinată de doi factori: inflația și politica monetară a BNR”, explică, la RFI, analistul economic Dragoș Cabat. El estimează că indicatorul va continua să crească până la o valoare apropiată de cea a inflației, care a sărit de 5%.

”Mai devreme sau mai târziu Roborul la trei luni va trebui să se apropie de valoarea inflației. Spre finalul anului, el va ajunge cel mai probabil la o valoare cuprinsă între 3,5% și 4,5%”, declară, la RFI, Dragoș Cabat.

Totodată, analistul îi sfătuiește pe cei care vor să acceseze un credit în această perioadă să fie precauți: ”Pentru creditele imbobiliare sau ipotecare îi sfătuiesc să ia credite în valută pentru că oricum România va trece la un moment dat la moneda euro. Dacă vor să ia credit în lei, trebuie să accepte acest risc al creșterii Roborului. În cazul celor care vor să ia credite pentru alte scopuri, i-aș sfătui să se abțină până la stabilizarea economiei sau să ia un credit cu dobândă fixă”.

Ascultă:

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Analistul economic Dragoș Cabat, despre creșterea Robor