Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pesta porcină africană ”cucerește” România

ppa_1.jpg

Cel mai grav caz este confirmarea pestei porcine africane într-o exploatație industrială din Tulcea, cu 45.000 de capete
Cel mai grav caz este confirmarea pestei porcine africane într-o exploatație industrială din Tulcea, cu 45.000 de capete
Sursa imaginii: 
Wikimedia Commons

Dobrogea este infectată cu virusul pestei porcine africane și ar trebui izolată, din punct de vedere sanitar-veterinar, de restul României, spune la RFI Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc.

Declarația vine după identificarea a aproximativ 100 de cazuri de îmbolnăvire în regiune, iar pentru această boală nu există tratament și porcii trebuie sacrificați. Cel mai grav caz este confirmarea pestei porcine africane într-o exploatație industrială din Tulcea, cu 45.000 de capete, porcii urmând acum a fi eutanasiați și incinerați. Dincolo de dezastrul financiar pentru societatea în cauză, atrage atenția Ioan Ladoși, rămâne pericolul ca boala să se întindă în toată România, prima zonă vizată fiind Brăila, unde există mari ferme în domeniu.

Și, ca de multe ori, mai spune președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc, de vină ar putea fi neglijența celor care au văzut că li se îmbolnăvesc animalele acasă și, în loc să le distrugă, preferă să consume carnea, numai să nu piardă nimic.

Până la lămurirea responsabilităților și luarea unor măsuri care să împiedice pesta porcină africană să treacă de Dunăre, ne abatem pe la Bruxelles, unde discutăm cu Mihaela Gherghișan despre cum vede Comisia Europeană viitorul tinerilor în agricultură.

Emisiunea de azi vine la puțină vreme după ce peste România, deci și peste agricultura locală, a trecut un val de dezastre și inundații. Au rămas în urmă mii de hectare cu culturi puse la pământ, sau, în cel mai bun caz, reduse la jumătate. Fermierul Cornel Stroescu lucrează câteva mii de hectare în Mehedinți și acum încearcă să calculeze pagubele.

 
Ascultă emisiunea Rural din 02 iulie 2018