Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jurnal Rural - 02 iulie

jurnal_rural_2.jpg

Afacerile celor mai mari 10 cooperative din România au crescut cu 63% în ultimul an
Afacerile celor mai mari 10 cooperative din România au crescut cu 63% în ultimul an
Sursa imaginii: 
RFI

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul Legii muntelui, care prevede instituirea unui program de încurajare a activităţilor din zona montană, pentru care se alocă de la bugetul de stat un miliard de euro pe o perioadă de 10 ani.

Prin această lege este interzisă colectarea apelor, izvoarelor şi pâraielor în scopul utilizării acestora pentru microhidrocentrale, fără asigurarea în prealabil şi cu prioritate a necesarului de apă pentru animalele domestice şi sălbatice, acordând drept de exploatare celor care asigură reinvestirea profitului în proiecte de dezvoltare a calităţi productive a terenurilor. La întocmirea documentaţiilor pentru proiectele privind construcţia de microhidrocentrale, sunt obligatorii avizele emise de direcţiile pentru agricultură judeţene şi direcţiile silvice judeţene şi unităţile administrativ - teritoriale, mai prevede proiectul.

Specialiştii agricoli, medicii, profesorii tineri, până la vârsta de 35 de ani, care se stabilesc cu domiciliul în comune sau sate montane aflate la peste 20 km distanţă faţă de un oraş beneficiază de o ”primă de munte”, echivalentă cu 100% din salariul de bază.

Schimbare de optică la AFIR

Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale va finanța proiectele aflate în așteptare, anunță directorul general Adrian Chesnoiu. Este vorba despre proiectele pentru obținerea de fonduri europene nerambursabile, dar care, deși eligibile, au căzut sub linie pentru că s-au terminat banii pentru respectiva submăsură, adică proiecte eligibile fără finanțare.

”Din economiile rezultate în cadrul proiectelor implementate de beneficiarii publici, dacă nu se vor redirecţiona către completarea cheltuielilor din investițiile respective, să finanţăm toate celelalte proiecte care se află în aşteptare, adică sunt eligibile fără finanţare”, a spus directorul Chesnoiu.

Programul Național Apicol, spre final

Încă o lună pentru depunerea cererilor de finanțare prin Programul Național Apicol. Suma disponibilă este de 99 milioane de lei, din care 49 milioane de lei reprezintă contribuția Uniunii Europene la programele apicole naționale.

Apicultorii români pot depune până la 1 august cererile pentru obținerea fondurilor care se ridica la 33,4 milioane de lei în anul 2018, după cum anunţă Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Plata sprijinului financiar se va efectua de către APIA după finalizarea tuturor controalelor aferente cererilor de plată depuse și după centralizarea sumelor eligibile pentru verificarea încadrării în plafonul alocat.

Programul Național Apicol 2017 - 2019 se adresează atât apicultorilor care au până la 75 de familii de albine, cât și celor care dețin peste 75 de familii de albine, dar cu condiții diferite de eligibilitate, și vizează măsuri precum achiziția de medicamente, de familii de albine, de mătci ori de utilaje pentru apicultori.

România produce anual, în medie, 22.000 de tone de miere, clasându-se pe locul patru în Europa, iar efectivele au atins un vârf de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel național sunt înregistrați 40.000 de apicultori.

Daea promite mai multă apă

Peste 1.600 de kilometri de canale de irigații au fost umpluți cu apă, pusă gratuit la dispoziția fermierilor, anunță ministrul Petre Daea. Fermierii au încheiat cu Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare contracte pentru a iriga 1.000.000 de hectare de culturi agricole, fiind pornite cele mai importante puncte de irigații.

”Avem 1,1 miliarde de euro destinați pentru refacerea, reabilitarea sistemului de irigat, avem 435 de milioane de euro pentru realizarea sistemului secundar de irigații peste tot în România. Am dat drumul la cele mai importante puncte de irigaţii, sigur n-am dat drumul peste tot, pentru că nu-i posibil să faci într-un an ceea ce s-a dărâmat în 30 de ani”, a spus ministrul agriculturii.

”Oamenii vor beneficia de apă gratuit tot timpul. O să dăm apă gratuit, nu s-a mai întâmplat, iar fermierii sunt în situatia de a putea să-și execute lucrările stabilite. 1.000.000 de hectare sunt contracte între fermieri şi ANIF, 825.000 de hectare sunt contractele de la începutul anului pentru întreaga perioadă și 200.000 de hectare pentru irigarea sezonieră”, a adăugat Petre Daea.

”Învie” cooperativele agricole

Cooperativele agricole s-au trezit la viaţă, iar afacerile celor mai mari 10 cooperative din România au crescut cu 63% în ultimul an. Ele au avut afaceri cumulate de 652 milioane de lei în 2017, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. ”Ne-am dezvoltat pe lângă retaileri, pe măsură ce au «furat» din clienţii pieţelor agroalimentare. Dacă retailul a crescut, trebuia să ne îndreptăm spre retail“, spune Florin Stoian, preşedintele cooperativei agricole Stoian Land din Constanţa, care livreză legume în Carrefour, Auchan, Selgros şi Cora.

În urmă cu cinci ani, trei din top 10 cele mai mari cooperative agricole din România nici nu existau, respectiv Ţara mea, Transilvania Pig şi Banat Agro Vest.

Cooperativele agricole au prins din nou viaţă în România pe măsură ce fermierii au înţeles că investiţiile sunt mai uşor de suportat prin cooperative, accesul la pieţe de desfacere este asigurat, iar materiile prime agricole sunt mai ieftine dacă sunt cumpărate în cantităţi mari.

Locul 5 în UE la vița de vie

România ocupă poziţia a cincea la nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveşte suprafaţa cultivată cu viţă de vie, după nume mari precum Spania, Franţa, Italia şi Portugalia, arată datele APEV - Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Vinuri. Două regiuni - dealurile Moldovei şi dealurile Munteniei şi Olteniei - găzduiesc două treimi din suprafaţa totală cultivată cu viţă de vie. ”Suprafaţa totală cultivată cu viţă de vie a fost anul trecut de 182.500 de hectare. Viile locale con tinuă să treacă printr-un amplu proces de restructurare şi reconversie, ajutate de fondurile UE din programul naţional de sprijin. An de an, în exerciţiul bugetar 2014-2020, România primeşte 47,5 milioane de euro“, spun oficialii de la APEV.

Anterior - în perioada 2007-2013 - România a beneficiat de fonduri europene nerambursabile în acest scop. Pentru fiecare hectar, antreprenorii primeau circa 14.000 de euro.

 

Toate edițiile emisiunii Jurnal Ruralhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural-0

 
Ascultă Jurnal Rural din 02 iulie 2018