
Emisiunile RFI RO
Jurnal Rural European - 02 iulie
jurnal_european_5.jpg

Datele Eurostat arată că, deşi numeroase, fermele existente în Uniunea Europeană tind să fie de dimensiuni mici. Astfel, dintre cele 10,3 milioane de ferme existente la nivel UE, două treimi, mai exact 65%, au o suprafaţă mai mică de 5 hectare.
Cea mai contrastantă situaţie este în România, unde 92% dintre ferme, adică 3,1 milioane, sunt mai mici de 5 hectare, în timp ce cele 0,5% dintre ferme care au o suprafaţă de cel puţin 50 de hectare exploatează jumătate din terenurile agricole utilizate.
Fermele mari, de peste 50 de hectare, sunt mai întâlnite în Luxemburg, Franţa, Marea Britanie şi Danemarca. În majoritatea ţărilor membre, cea mai mare parte a terenurilor agricole aflate în exploatare sunt concentrate în ferme mari (cel puţin 50 de hectare).
Seceta scade recoltele
În Germania, fermierii se aşteaptă la scăderi importante ale recoltei din cauza secetei și spun că ar putea pierde aproximativ jumătate din recoltele lor - şi în unele cazuri întreaga recoltă - din cauza temperaturilor neobişnuit de ridicate şi a secetei înregistrate în mai. Avertismentul vine din partea şefului Asociaţiei fermierilor din Germania.
Căldura uscată a provocat pagube recoltelor în statele de la Marea Baltică iar experţii susţin că în acest an recolta de grâu a Germaniei va scădea probabil cu 6,5%, la 22,89 milioane de tone, în urma testelor de secetă. ”Am avut cea mai călduroasă lună mai de când se înregistrează aceste date. În nord şi în est, recoltele se usucă pe câmp. Din această cauză, ne aşteptăm la pierderi de 50-60% din culturi în anumite regiuni şi în totalitate în alte zone”, a afirmat şeful Asociaţiei fermierilor din Germania. El cere măsuri prin care fermierii să primească scutiri de taxe pentru a pune bani deoparte în cazul unor viitoare urgenţe. Astfel de rezerve ar putea fi impozitate ulterior, dacă nu sunt folosite pentru acoperirea pierderilor cauzate de compromiterea culturilor.
Șeful asociației a mai spus că reintroducerea lupilor în Germania reprezintă o altă provocare cu care se confruntă fermierii şi a cerut ca aceştia să aibă permisiunea de a ucide aceste animale în caz de nevoie.
Puțină agricultură ecologică
Terenurile agricole pe care se practică agricultura ecologică în trei țări din sudul Europei reprezintă 44,9% din totalul suprafețelor destinate agriculturii bio din întreaga Uniune. Totuși, în ceea ce privește consumul produselor ecologice, clasamentul este condus de statele din nordul continentului. Cu toate acestea, agricultura ecologică este practicată pe doar 6,7% din suprafața agricolă totală utilizată în UE.
Conform informațiilor oficiale, suprafața totală din UE utilizată pentru agricultura bio a crescut cu 18,7% între 2012 și 2016. Analiștii sunt de părere că Spania, Italia, Franța și Germania cumulează peste jumătate din suprafața totală utilizată în UE pentru agricultura ecologică.
Cea mai mare parte a agriculturii bio din spațiul intracomunitar este concentrată pe pășuni și pajiști destinate creșterii ecologice a animalelor și pe culturile arabile de cereale, legume proaspete, furaje verzi și plante industriale. Restul agriculturii ecologice se axează pe culturi permanente de tipul pomi fructiferi, arbuști, plantații de măslini și viță de vie.
În 2016, Uniunea Europeană a fost a doua cea mai mare piață din lume pentru produsele organice, înregistrând vânzări de 30,7 miliarde de euro. Cea mai mare consumatoare de produse bio din lume a fost SUA, cu vânzări de 38,9 miliarde de euro.
Legume de ... Antarctica
Sera EDEN ISS din Antarctica a devenit 100% operaţională şi oferă oamenilor de ştiinţă o experienţă valoroasă prin prisma informaţiilor necesare pentru obţinerea în viitor a unor culturi de plante comestibile pe Marte şi Lună, au anunţat reprezentanţii Centrului Aerospaţial German.
Spre deosebire de precedentele experimente ce au vizat culturile de plante din Antarctica, sera EDEN ISS este caracterizată printr-un ciclu de viaţă închis, în care întreaga apă ce nu este conţinută în fructe şi plante este reutilizată. Acelaşi model a fost observat în regiunile deşertice de pe Terra şi va fi folosit în misiunile spaţiale din viitor. Cercetătorii au cules deja zeci de kilograme de castraveţi, salată, tomate, gulii şi ridichi de pe o suprafaţă de aproximativ 13 metri pătraţi.
Condiţiile de mediu, marcate prin temperaturi de -45 de grade Celsius pe timpul nopţii, sunt dificile, însă ele oferă informaţii preţioase pentru viitoarele programe ce vizează obţinerea unor culturi de legume pe Marte şi pe Lună, dar şi pentru programele de producţie alimentară desfăşurate pe Terra în regiuni deşertice. Sera din Antarctica ar putea să intre într-o etapă de producţie intensivă, în special prin sporirea capacităţii sale cu ajutorul agriculturii pe verticală.