Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul promite autostradă spre Brașov. Să ne amintim de contractul Bechtel

auto_2_wikipedia.jpg

Ideea construirii pe aliniamentul din studiul de fezabilitate din 2002 ar însemna un ”dezastru ecologic” pentru Valea Prahovei
Ideea construirii pe aliniamentul din studiul de fezabilitate din 2002 ar însemna un ”dezastru ecologic” pentru Valea Prahovei
Sursa imaginii: 
Wikipedia

Nu credem că autostrada București-Ploiești-Brașov poate fi construită în formula anunțată recent de guvern, susține Asociaţia Pro Infrastructură. Soluţia parteneriatului public-privat este un dezastru iminent, spun reprezentanții asociației.

Reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură afirmă că soluţia parteneriatului public-privat pentru Autostrada A3 Bucureşti-Ploieşti-Braşov, aprobat de Guvern, este un ”dezastru iminent” din cauza stabilirii traseului prin mijlocul râului Prahova şi al staţiunilor de pe Valea Prahovei. Ei menţionează că ideea construirii pe aliniamentul din studiul de fezabilitate din 2002 ar însemna un ”dezastru ecologic” pentru Valea Prahovei, cu consecinţe negative pentru turism, şi critică şi modalitatea de ofertare.

Potrivit Asociaţiei Pro Infrastructură, Guvernul a aprobat studiul de fundamentare al Parteneriatului Public-Privat pentru Autostrada A3 Bucureşti-Ploieşti-Braşov, care va sta la baza viitorului contract pentru proiectarea, execuţia şi operarea tronsonului Ploieşti-Braşov şi operarea sectorului Bucureşti-Ploieşti. Conform asociației, documentul emite o concluzie prestabilită prin care ”se demonstrează” că soluţia PPP este preferată în detrimentul celor cu finanţare de la bugetul de stat sau prin fonduri europene nerambursabile.

Reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură afirmă că descrierea traseului autostrăzii este dificil de analizat ”din cauza greşelilor grosolane de gramatică, logică şi a limbajului de lemn”. ”Traseul «croşetează» de-a lungul albiei Râului Prahova, cu numeroase traversări ale acestuia, fiind necesare regularizări şi devieri ale râului, defrişări şi demolări ale multor proprietăţi ridicate în ultimii ani. Chiar şi prin instalarea de panouri fonoabsorbante, zgomotul produs de vehicule va crea un disconfort continuu (valea nu permite disiparea sunetului). În document nu se vorbeşte deloc despre coborârea autostrăzii din zona Predeal spre Râşnov. În plus, proiectul include şi segmentul dintre Râşnov şi Cristian care este contractat deja, urmând în scurt timp să înceapă lucrările”, mai spun reprezentanţii asociaţiei.

Discutăm proiectul guvernamental cu Ionuț Ciurea, director executiv al Asociației Pro Infrastructură.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de Ionuț Ciurea