Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Începe școala; cu aceeași dotare și aceleași lipsuri

scoala_1.jpg

Angajaţii din mai multe unităţi de învăţământ au declarat că lipsesc mijloacele moderne de predare
Angajaţii din mai multe unităţi de învăţământ au declarat că lipsesc mijloacele moderne de predare
Sursa imaginii: 
pixnio.com

Mai mult de jumătate dintre angajaţii din educaţie cer dotarea şcolilor cu materiale didactice şi mijloace moderne de predare. Înainte de începerea școlii, ei reclamă lipsa toaletelor şi a apei curente.

Lipsa materialelor didactice, a mijloacelor moderne de predare, precum calculatoare sau table interactive, au fost indicate de jumătate dintre cadrele didactice participante la un sondaj privind situaţia şcolilor din România, realizat de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ. Printre problemele semnalate sunt însă şi lipsa grupurilor sanitare, a apei curente şi a materialelor de curăţenie. Potrivit acestui sondaj de opinie, 53% dintre repondenţi cer Ministerului Educaţiei Naţionale să investească în dotarea şcolilor.

Astfel, angajaţii din mai multe unităţi de învăţământ au fost întrebaţi ce dotări lipsesc şcolilor, iar 48 la sută au declarat că lipsesc mijloacele moderne de predare, printre care calculatoarele şi conexiunea la internet, tablele interactive, videoproiectoarele sau imprimantele. ”43% dintre răspunsuri indică lipsa materialelor didactice. 30% dintre repondenţi vorbesc despre lipsa sălilor de sport, iar 15% s-au plâns de lipsa laboratoarelor sau a bibliotecilor. Mulţi dintre colegii care au participat la acest sondaj de opinie au indicat chiar toate aceste lipsuri”, anunță FSLI. Lipsurile diferă de la o şcoală la alta, în funcţie de mediul rural-urban sau de finanţarea decare beneficiază şcoala respectivă.

Referitor la investiţiile pe care Ministerul Educaţiei Naţionale ar trebui să le facă, 53 la sută dintre repondenţi au spus că ar trebui materiale didactice şi dotări pentru unităţile de învăţământ. De asemenea, MEN ar trebui să investească în cursuri de perfecţionare a cadrelor didactice (răspuns indicat de 42 la sută dintre angajaţi), în manuale şcolare (14 la sută) şi în calitatea şi remunerarea angajaţilor (5 la sută).

Discutăm despre starea învățământului românesc cu Cornelia Popa Stavri, secretar general al FSLI.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: https://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de Cornelia Popa Stavri