Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jurnal Rural European - 03 septembrie

jurnal_european_euro_3.jpg

Comisia Europeană a decis să acorde plata în avans a subvențiilor agricole pe suprafață în procent de 70 - 85% din valoare
Comisia Europeană a decis să acorde plata în avans a subvențiilor agricole pe suprafață în procent de 70 - 85% din valoare
Sursa imaginii: 
RFI

Programul european ”fructe, legume şi lapte în şcoli” va fi reluat odată cu noul an şcolar, informează un comunicat de presă al executivului european.

În anul şcolar 2017 - 2018, peste 30 de milioane de elevi din Uniunea Europeană au beneficiat de această iniţiativă.

Destinat promovării unor obiceiuri alimentare sănătoase, acest program include distribuirea de fructe, legume şi produse din lapte, precum şi programe educaţionale pentru a-i învăţa pe elevi despre importanţa unei alimentaţii sănătoase şi despre originea produselor alimentare. 150 milioane de euro sunt alocate anual pentru distribuirea de fructe şi legume şi 100 milioane de euro pentru lapte şi alte produse lactate.

Deşi participarea la acest program este voluntară, toate ţările Uniunii au decis să se implice, fie pentru tot programul, fie pentru o parte din acesta. Alocările naţionale au fost aprobate şi adoptate de Comisia Europeană în luna martie 2018. Statele membre pot suplimenta ajutoarele de la Uniunea Europeană cu ajutoare naţionale pentru finanţarea programului.

Infuzie de capital pentru România

Francezii de la Soufflet, unul dintre cele mai mari grupuri agroindustriale europene, vor să împrumute 35 milioane de euro de la BERD. Banii ar urma să fie folosiți pentru finanțarea activităților în România și în alte piețe din Europa Centrală și de Est.

Soufflet a cerut BERD acordarea unui credit multivalută pentru finanțarea capitalului de lucru în România, Bulgaria, Ucraina, Polonia, Kazahstan și Serbia, potrivit băncii europene. Consiliul Director al BERD se va întruni pe 3 octombrie pentru a decide dacă aprobă sau nu împrumutul.

Grupul Soufflet, cu o istorie de peste 100 de ani, este prezent în România din anul 1998. Francezii operează pe piața locală prin două subsidiare, Soufflet Malt România și Soufflet Agro România, fiind cel mai mare producător de malț și unul dintre principalii traderi de cereale și semințe. În Europa, este cel mai mare trader de cereale dintre afacerile de familie și al doilea exportator de cereale din Franța.

Se cer ajutoare europene pentru PPA

Eurodeputatul Siegfried Mureșan cere alocarea a 110 milioane de euro din bugetul comunitar pentru fermierii afectați de pesta porcină africană. El a depus două amendamente, care să ajute inclusiv fermierii din România. Astfel, primul amendament prevede alocarea a 100 de milioane de euro către Fondul European de Garantare Agricolă pentru măsurile specifice destinate fermierilor afectați de pesta porcină africană.

În cel de-al doilea amendament, eurodeputatul european solicită creșterea cu 10 milioane de euro, de la 50 la 60 de milioane de euro, a alocărilor pentru Fondul privind măsuri de urgență legate de sănătatea animalelor și a plantelor din cadrul Programului pentru Produse și Hrana Animalelor gestionat de Comisia Europeană.

Proiectul de buget al Uniunii Europene pentru anul 2019 urmează a fi adoptat de Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene până la finalul lunii noiembrie.

Comisia Europeană susține financiar deja măsuri de monitorizare și eradicare a pestei și și-a arătat disponibilitatea de a acorda fonduri suplimentare pentru a combate extinderea focarelor. Dar comisarul pentru agricultură Phil Hogan a spus că pentru despăgubirea fermierilor, fondurile vor veni în principal de la bugetul de stat.

Sprijin al CE după seceta din Vest

Comisia Europeană a decis să acorde plata în avans a subvențiilor agricole pe suprafață în procent de 70 - 85% din valoare. Astfel, agricultorii vor putea primi până la 70% din plățile directe și 85% din plățile aferente programului de dezvoltare rurală, de la începutul lunii octombrie 2018, fără a mai trebui să aștepte luna decembrie pentru a-și primi banii.

De asemenea, se ia în calcul și acordarea unei despăgubiri de daune în valoare de până la 15.000 de euro per agricultor, despăgubire ce se poate acorda pe o perioadă de maximum 3 ani. Propunerile au fost transmise statelor membre și ar trebui să fie adoptate oficial până la sfârșitul lunii septembrie. Măsurile se vor aplica retroactiv, a anunțat Comisia Europeană.

 

Toate edițiile emisiunii Jurnal Rural Europeanhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural-european

 
Ascultă Jurnal Rural European din 03 septembrie 2018