
Emisiunile RFI RO
Pesta porcină africană și Comisia Europeană
pigs_1.jpg

Președintele Klaus Iohannis a acuzat Guvernul de incompetență și lipsă de responsabilitate în gestionarea crizei pestei porcine africane și a cerut verificarea modului în care autoritățile au pus în aplicare măsurile de control și prevenție a răspândirii bolii. De partea sa, Ministerul Agriculturii anunță că i-a trimis președintelui Iohannis un document cu informațiile referitoare la apariția, evoluția, prevenirea, combaterea și eradicarea pestei porcine africane.
În acest timp, Comisia Europeană este îngrijorată de evoluția acestei boli în România și amintește că a lansat semnale de alarmă încă din 2015. Au fost alocate și fonduri, anume 1,2 milioane de euro, din care peste 700.000 doar anul acesta. Peste porcină africană, pentru care nu există vaccin sau tratament, poate fi totuși eradicată pe moment. Dar chiar dacă ar exista un vaccin, acesta ar fi contraproductiv pentru sectorul creșterii porcilor întrucât zonele în care s-a vaccinat nu mai au drept de export. Numai că tot la interdicția de export se poate ajunge și acum dacă epizootia continuă. Mihaela Gherghișan, corespondentul RFI la Bruxelles, a stat de vorbă cu Anca Păduraru, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Între timp, virusul Pestei Porcine Africane a fost confirmat într-o gospodărie din localitatea Brăniştari, comuna Călugăreni, judeţul Giurgiu, anunţă ANSVSA. PPA evoluează în 11 judeţe, astfel că Giurgiu devine al 12-lea unde boala este confirmată. Ultimele date valabile în cazul epidemiei de pestă porcină africană vorbesc de peste 800 de focare, iar cea mai gravă situație se înregistrează în sud-estul României. De exemplu, în Tulcea sunt afectate cam jumătate din localități. Mircea Oprea a fost în județul Tulcea.
Cât privește pagubele provocate până acum de pesta porcină africană, premierul Dăncilă anunţă că guvernul are la dispoziție peste 200 de milioane de lei în special pentru plata despăgubirilor în urma evoluţiei pestei porcine africane, dar şi pentru achiziţia de dezinfectanţi, kituri de laborator şi alte materiale necesare ANSVSA.
Potrivit şefei Executivului, suplimentar faţă de sumele prevăzute în rectificarea bugetară pentru despăgubirea crescătorilor de porci, respectiv peste 160 de milioane de lei, Ministerul Finanţelor a transferat ANSVSA încă 40 de milioane de lei.
Toate edițiile emisiunii Rural: https://www.rfi.ro/tag/rural/