Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comisia nu va sta degeaba când domnia legii este atacată - Jean Claude Juncker

juncker_new_1.jpg

Image source: 
RFI

Comisia Europeană nu va sta degeaba când domnia legii este atacată, iar articolul 7 - suspendarea unor drepturi ale unui stat membru, trebuie aplicat de fiecare dată când domnia legii este amenințată, a spus președintele instituției, Jean Claude Juncker.

În ultimul său discurs despre starea Uniunii, rostit astăzi în plenul Parlamentului European, Juncker a cerut ca Uniunii să îi fie arătat mai mult respect și fie apărat modul de viață comun, cu trimitere directă către statele mai turbulente, așa cum sunt Polonia și Ungaria. Comisia Europeană va lua măsuri împotriva celor care nu respectă statul de drept, a anunţat preşedintele Comisiei Europene. ”Comisia va rezista în faţa tuturor atacurilor asupra statului de drept”, a declarat Juncker.

Comisia a început deja procedura privind statul de drept, denumită Articolul 7, împotriva Poloniei din cauza îngrijorărilor privind independenţa justiţiei. Varşovia şi-ar putea pierde dreptul de vot dacă va fi găsită vinovată.

De asemenea, Juncker a precizat că toate hotărârile Curţii Europene de Justiţie trebuie respectate, făcând referire, cel mai probabil, la comentariile viceprim-ministrului polonez Jaroslaw Gowin care afirmase că Polonia poate ignora astfel de decizii. ”Trebuie să fim foarte clari: deciziile Curţii Europene de Justiţie trebuie să fie respectate şi implementate. Acest lucru este vital. Uniunea Europeană este o comunitate în care domneşte legea. Respectarea statului de drept şi a deciziilor Curţii nu este opţională”, a precizat Juncker.

În discursul său, preşedintele Comisiei Europene  a propus și noi reguli pentru a combate terorismul transfrontalier, amestecul în alegeri şi conţinutul online cu caracter terorist. ”Europenii se aşteaptă, pe bună dreptate, ca UE să îi protejeze”, a afirmat Junker în ultimul său discurs despre starea Uniunii Europene.

Analizăm declarațiile alături de fostul ministru de externe și al justiției, Cristian Diaconescu.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

Ascultă interviul acordat RFI de Cristian Diaconescu