
Emisiunile RFI RO
Jurnal Rural - 10 septembrie
jurnal_rural_5.jpg

Bugetul disponibil prin PNDR 2020 pentru tinerii fermieri a fost epuizat în 36 de zile de la deschiderea sesiunii de depunere a cererilor de finanțare, transmite AFIR. Este vorba de măsura de stimulare a instalării tinerilor fermieri în mediul rural.
AFIR a primit online 680 de solicitări de finanțare în valoare totală nerambursabilă de peste 28 milioane de euro. Alocarea financiară stabilită pentru sesiunea anuală 2018, aferentă submăsurii 6.1 ”Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” a fost de 11 milioane de euro. În cazul atingerii plafonului stabilit de 200% din alocarea disponibilă în acest an pentru submăsura respectivă, sesiunea de depunere a proiectelor se închide automat înainte de termenul limită, care era 31 decembrie 2018.
Ajutoare financiare după PPA
Persoanele concediate de companiile din sectorul suin, în principal fermele de porci, ca urmare a efectelor pestei porcine vor putea primi, la cerere, un ajutor de 500 de lei lunar, prevede un proiect de ordonanță al Ministerului Muncii. Compensația lunară de 500 de lei va fi neimpozabilă și va fi acordată lunar pentru o perioadă de maximum 6 luni, începând cu data încetării contractului individual de muncă.
De asemenea, pentru compensație nu vor fi datorate nici contribuții sociale, întrucât proiectul de ordonanță prevede că suma nu va fi cuprinsă în baza lunară de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii. De acest ajutor vor putea beneficia persoanele cu o vechime în muncă de minimum 6 luni.
Cererile pentru compensație vor trebui depuse de persoana concediată la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, în termen de 30 de zile de la data încetării contractului de muncă. Plata compensației va înceta la data încadrării în muncă, pe perioadă determinată sau pe perioadă nedeterminată, prin încheierea unui contract individual de muncă.
Măsuri împotriva pestei în China
China a sacrificat 40.000 de porci în prima lună de la descoperirea primului focar de pestă porcină africană, în încercarea de a nu răspândi virsul în Asia. Boala a fost depistată în data de 3 august, când la o mică fermă dintr-un oraş aflat în provincia îndepărtată de Nord-Est a Chinei, au murit 47 din 383 de porci. De acolo, virusul s-a răspândit în alte cinci provincii, iar autorităţile au intensificat inspecţiile, au închis câteva pieţe de animale vii, au oprit transportul de porci din zonele afectate şi au sacrificat aproape 40.000 de porci până în prezent.
Recent, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură a organizat o întâlnire de urgenţă a experţilor regionali în domeniul sănătăţii animale în Bangkok. Debutul rapid al bolii în China şi răspândirea în locuri la o distanţă de 1.000 de kilometri ridică semne de îngrijorare pentru specialiştii care spun că, în acest ritm, s-ar putea trece cu uşurinţă peste frontierele Chinei.
Bancă de gene vegetale la Buzău
La Buzău este pe cale să fie înfiinţată o bancă naţională de gene pentru legumicultură, floricultură și plante aromatice, iar autoritățile locale au și găsit un teren pentru asta. Primarul Buzăului spune că sediul bancii naţionale de gene ar urma să fie în cel mai mare parc al orașului, iar proiectul privind înfiinţarea acestei bănci naţionale de gene ar urma să fie dezbătut şi votat în regim de urgenţă în Senat. Potrivit edilului buzoian, înființarea unei astfel de instituții ar genera o serie de avantaje - de la atragerea unui număr mare de elevi către liceele cu profil agricol până la înfiinţarea celei mai mari pieţe de gros din regiunea de sud-est.
Banca de gene pentru legumicultură ar urma să se realizeze din fonduri europene şi guvernamentale, valoarea proiectului fiind estimată la 6 milioane de euro.
Reînvie tractorul românesc
O firmă din Reghin anunță resuscitarea industriei românești de tractoare. IRUM Reghin spune că noul tractor va fi lansat la INDAGRA și promovat sub sloganul ”Tractoare româneşti”, în care peste 80% dintre componente sunt produse în România. Potrivit directorului general al companiei, anul viitor va începe producţia de tractoare, urmând ca la Reghin să fie produse 500 de unităţi în prima fază, în paralel cu cele fabricate sub licenţă Belarus, iar cele două tipuri de tractoare vor fi complementare, în sensul că vor fi tipuri diferite, cu putere diferită.
Seria zero a tractoarelor româneşti a depăşit deja faza de testare, iar IRUM va produce în primă fază tractoare cu gamă de putere cuprinsă între 85 şi 105 cai putere. Conducerea IRUM Reghin mai spune că nu vor fi tractoare low cost, deoarece vor fi utilaje performante la nivel mondial.
Date bune după recoltarea cerealelor
România a recoltat peste 10,2 milioane de tone de grâu, în pofida unei perioade dificile în ceea ce privește condițiile meteorologice, arată datele Ministerului Agriculturii. Producţia de grâu din acest an este mai mare cu 200.000 de tone faţă de anul trecut, depăşind 10 milioane de tone, deşi a fost un an greu, cu fenomene naturale extreme, după cum spune ministrul agriculturii Petre Daea. De asemenea, recolta de orz s-a cifrat la 1,39 milioane de tone, adică un plus de 9,5% faţă de anul trecut.
Datele ministerului sunt mai bune decât estimările Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, al cărui președinte, Laurenţiu Baciu, susţinea recent că recolta de grâu din acest an va fi ”fără niciun dubiu” mai slabă decât anul trecut, din cauza întârzierilor la recoltat din cauza ploilor.
Pe de altă parte, recoltele de porumb şi floarea soarelui arată bine, spunea șeful LAPAR, după ce anul trecut România s-a clasat pe primul loc în Uniunea Europeană la aceste culturi. În 2018, România a raportat o producţie totală de cereale de aproape 27 de milioane de tone, cu recorduri istorice la grâu, mazăre, orz, floarea-soarelui, soia, porumb, cartofi și struguri.
Toate edițiile emisiunii Jurnal Rural: https://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural-0