Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Digital, transport, energie – cum răspunde România la schimbările în aceste domenii?

internet_pexels.jpeg

În industria IT e tot mai greu să găseşti programatori sau personal cu reale cunoştinţe în domeniu
În industria IT e tot mai greu să găseşti programatori sau personal cu reale cunoştinţe în domeniu
Sursa imaginii: 
pexels.com

Summit-ul ”Inițiativei celor Trei Mări” a fost unul ”excelent, în ciuda dificultăților noastre de politică internă”, apreciază președintele Klaus Iohannis, gazda reuniunii.

Probabil cel mai important rezultat a fost exprimarea sprijinului politic pentru o listă de proiecte de interconectare, spune Iohannis, în ziua care a fost dedicată discuțiilor pe energie, transport și interconectare digitală. Concluzie sprijinită și de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, participant la summit.

”Europa trebuie să respire cu doi plămâni, unul în est şi altul în vest, şi trebuie pus tot mai mult accentul pe cooperare, pe folosirea unei limbi comune”, a declarat Juncker, care a continuat ”Dacă acest lucru nu se întâmplă, va rămâne fără suflare şi am senzaţia că Uniunea noastră începe să rămână fără suflare. Aşadar trebuie să punem mai mult decât oricând accent pe virtuţile cooperării, în sensul de a folosi o limba comună pentru est şi pentru vest. Sprijinim această iniţiativă şi vă încurajăm să deschideţi noi căi de comunicare între cei doi plămâni ai continentului şi, de asemenea, între nord şi sud, pentru că numai astfel vom putea îndeplini şi pune în aplicare un proiect drag tuturor europenilor, indiferent unde trăiesc, în est, vest, nord sau sud. Conectivitatea europeană este de o importanţă capitală. Sprijinim toate lucrurile, toate iniţiativele adoptate aici şi toate ideile”, a spus Junker.

Pe fondul acestor declarații, unde se poziționează România? Cât de rapid se mișcă în direcția schimbărilor în curs în plan regional și mondial? Și cât de pregătită este pentru un viitor cu provocări care încă nu sunt pe deplin clarificate?

Răspunde la aceste întrebări Andreea Paul, președinte INACO – Inițiativa pentru Competitivitate.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de Andreea Paul