Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jurnal Rural - 17 septembrie

jurnal_rural_6.jpg

APIA discută cu 4 furnizori pentru înlocuirea echipamentelor IT uzate din centrul de date principal
APIA discută cu 4 furnizori pentru înlocuirea echipamentelor IT uzate din centrul de date principal
Sursa imaginii: 
RFI

Extindere fără prea mari șanse de limitare a epidemiei de pestă porcină africană - județul Dâmbovița a devenit al 13-lea unde boala este prezentă, acum într-o gospodărie.

Primele date arată că porcii din gospodăria respectivă erau bolnavi de la începutul lunii, fiind operaţi şi trataţi de un fost asistent medical veterinar. Poliţiştii au deschis dosar penal pe numele acestuia, el neavând drept de practică şi neanunţând autorităţile despre starea animalelor.

În localitatea respectivă - Lucieni, au fost instituite filtre, fiind descoperite două persoane care transportau cu autoturismele 20 de kilograme de carne provenită de la porcine sacrificate pe raza localităţii și pe care le-ar fi primit de la cunoştinţe.

Bani sunt, acțiuni nu prea

Tot în legătură cu epidemia de PPA, europarlamentarul liberal Daniel Buda, membru în Comisia pentru Agricultură a Parlamentului European, îi cere premierului Viorica Dăncilă să analizeze posibilitatea activării mecanismului european de protecţie civilă, pentru a putea să fie achiziţionate incineratoare mobile cu care să fie arşi porcii afectaţi de pesta porcină africană. El a explicat că, prin îngroparea porcilor bolnavi, virusul rămâne în conservare mai mulţi ani şi poate fi reactivat oricând de către animale care intră în contact cu cadavrele îngropate.

Pesta porcină africană este prezentă în aproape o treime din România, cu circa 900 de focare descoperite, majoritatea în gospodăriile populației. Amploarea epidemiei a dus la o anchetă a Parchetului General, iar  procurorii au dispus începerea urmăririi penale in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de răspândirea bolilor la animale sau plante şi neglijenţă în serviciu.

Ce crede Comisia Europeană despre PPA?

Comisia Europeană are în vedere acordarea unui sprijin financiar pentru a îi ajuta fermierii români afectaţi de pesta porcină africană, anunță, la București, comisarul Phil Hogan. ”Peste 75% din ceea ce înseamnă porci la nivel de gospodărie singulară se află în România şi sunt măsuri care sunt foarte greu de implementat şi luat. Şi, desigur, pe lângă control, supraveghere şi intervenţie ne gândim şi la măsuri financiare pentru a ajuta fermierii în aceste situaţii, astfel încît să treacă peste aceste momente”, a spus comisarul Hogan. Oficialul european a menţionat că, deja, de la nivelul Comisiei s-au alocat 2 milioane de euro pentru ”partea de ajutor sanitar-veterinar”.

Deocamdată, un ajutor imediat vine din partea guvernului, fiind vizați angajații din sectorul creșterii porcilor care își pierd locurile de muncă din cauza epidemiei de pestă porcină africană. Premierul Viorica Dăncilă anunță că statul le va plăti un ajutor temporar, până își găsesc din nou o slujbă. Este vorba de 500 de lei, sumă plătită în fiecare lună, timp de jumătate de an.

APIA schimbă tehnica

APIA discută cu 4 furnizori pentru înlocuirea echipamentelor IT uzate din centrul de date principal, care să-i asigure continuitatea activității în caz de dezastru. Cele 4 firme au depus oferte pentru înlocuirea echipamentelor care asigură continuitatea activității instituției în caz de dezastru. Cu o durată de 3 luni, contractul a fost estimat la 6,3 milioane de lei, fără TVA.

”Pentru a asigura infrastructura IT pe o perioadă de timp cât mai mare (minim 5 - 7 ani) și funcționarea în mod corespunzător a centrului de date al APIA, este necesară o soluție care să aducă o creștere a performanțelor aplicațiilor actuale și o disponibilitate mărită pentru implementare unor noi structuri informatice necesare compatibilizării ofertei de servicii APIA cu necesitățile Uniunii Europene și a fermierilor români. Este necesară realizarea unei soluții de continuitate a afacerii în caz de dezastru prin crearea unui centru de date secundar amplasat la distanță față de centrul principal. O parte din echipamentele ce vor fi achiziționate vor fi folosite pentru crearea centrului de date secundar”, se arată în caietul de sarcini al licitației.

APIA își desfășoară activitatea în 41 de centre județene, 266 de centre locale, centrul județean al Capitalei și sediul central al instituției.

Mai mulți apicultori

Apicultorii români au solicitat în acest an, prin Programul Național Apicol, un sprijin financiar de circa 48,5 milioane de lei. Este o majorare cu 42% față de plafonul prevăzut pentru anul 2018, iar numărul solicitanților a crescut cu aproape o mie, au anunțat reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

”Avem 5.300 de apicultori, care au solicitat 48,5 milioane de lei, iar bugetul pentru anul în curs este de 34 milioane de lei din cele două fonduri, buget național și bugetul UE”, a anunțat un consilier superior din APIA, la ediția de toamnă a Târgului Național al Mierii de la București.

 

Toate edițiile emisiunii Jurnal Ruralhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural

 
Ascultă Jurnal Rural din 17 septembrie