Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Poliția europeană a ”dublului standard”

market_1.jpg

Inspectorii europeni vor putea verifica tot lanţul de producţie şi comercializare în cazul unor produse cu dublu standard
Inspectorii europeni vor putea verifica tot lanţul de producţie şi comercializare în cazul unor produse cu dublu standard
Image source: 
PxHere

Parlamentul European vrea să înfiinţeze un soi de poliţie care să ancheteze cazurile de produse cu dublu standard de calitate. Inspectorii europeni vor putea verifica tot lanţul de producţie şi comercializare în cazul unor produse cu dublu standard.

În umă cu câteva luni, Comisia Europeană a pus la punct un regulament care sancţionează dur producătorii care scot aceleaşi produse, dar la calităţi diferite pe diverse pieţe din Uniunea Europeană. Respectivele companii vor fi amendate cu cel puţin 4 la suta din cifra anuală de afaceri. În plus, statele membre UE sunt libere să introducă amenzi maxime mai mari. Ce vrea acum Parlamentul European, aflăm de la corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghișan.

Parlamentari francezi se gândesc sa înfiinţeze Poliția pentru Securitate Alimentară, în urma scandalului Lactalis. Principala problemă aflată acum în discuție este cum poate fi retrasă de pe piaţă, într-un timp extrem de scurt, o cantitate mare de produse ce nu trebuie să intre în consumul uman. Numai că, se întreabă lumea, odată ce produsul a ajuns în frigiderul consumatorului, cum poate statul să informeze de urgenţă că nu trebuie să mâncăm acel produs? Aflăm mai multe despre această inițiativă de la Paris, de la Cristina Teacă.

Acum vă propun să ne întoarcem din nou cu fața către problemele agricole locale și dăm, din nou, de pesta porcină africană. Cea care riscă să distrugă industria românească a cărnii de porc, fără măsuri mai rapide, adecvate și, de ce nu, de prevenire. Discutăm perspectiva cu analistul economic Constantin Rudnițchi.

În context, să amintim că, în fața unor posibile măsuri radicale, ministrul agriculturii Petre Daea spune că, deși nu poate estima când va fi eradicată pesta porcină africană în România, oamenii vor avea voie în continuare să crească porci pe lângă casă. Și dacă totuși o asemenea măsură ar fi aplicată, așa cum au făcut alte state europene? Ce ar însemna asta pentru țărani, explică sociologul Mirel Bănică.

 

Toate edițiile emisiunii Rural: https://www.rfi.ro/tag/rural/

Ascultă emisiunea Rural din 24 septembrie 2018