Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de luni, 1 octombrie 2018

Situaţia din România, inclusiv independenţa sistemului judiciar, va fi discutată în această seară într-o şedinţă extraordinară a Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European. Şedinţa are loc cu două zile înaintea dezbaterii din plenul legislativului comunitar referitoare la violenţele din 10 august, la care a fost invitată şi premierul Viorica Dăncilă.

Liviu Dragnea cere Guvernului un proiect de lege pentru ”transparentizarea finanţărilor şi modul de cheltuire a banilor” la publicaţiile online. Totul a pornit de la ideea recent lansata de Dan Voiculescu potrivit careia serviciile secrete şi executivul ar trebui să investigheze finanţarea mai multor publicaţii  electronice.

Până la mijlocul lunii noiembrie Comisia Europeană intenţionează să formuleze un răspuns oficial la proiectul de buget din Italia şi să recomande modificări. Bugetul pe anul viitor este considerat complet nerealist, cu un deficit de trei ori mai mare decât angajamentul luat în cadrul pactului fiscal. Numeroşi economişti se tem că penisnula ar putea aluneca într-o criză financiară, cu efecte negative pentru întreaga zonă euro.

Iar cercetătorii american James P. Allison şi japonez Tasuku Honjo au câştigat premiul Nobel pentru Medicină pe 2018, pentru lupta impotriva cancerului. Ceremoniile din acest an sunt umbrite de scandalul sexual care zguduie Academia Suedeza motiv pentru care pentru prima data in ultimii 75 de ani Nobelul pentru literatura nu va fi decernat.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minutehttps://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 1 octombrie 2018