Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tudorel Toader nu se ține de cuvânt (Sorin Dumitrașcu, lider sindical ANP)

penitenciar_1.jpg

Sindicatele din penitenciare spun că în continuare sunt peste un milion de ore suplimentare restante neplătite
Sindicatele din penitenciare spun că în continuare sunt peste un milion de ore suplimentare restante neplătite
Image source: 
pxhere.com

Sindicatele din penitenciare anunţă noi proteste în faţa Ministerului Justiţiei. Ei acuză ”indolenţa şi incompetenţa” ministrului Tudorel Toader, care nu și-ar respecta promisiunile.

Angajaţii din penitenciare cer condiţii de lucru mai bune, plata orelor suplimentare restante, stoparea împuternicirilor ilegale pe funcţii, eliminarea discriminărilor salariale şi aprobarea statutului poliţistului de penitenciare. Ei spun că dacă aceste revendicări nu vor primi un răspuns pozitiv concret, vor continua acţiunile în instanţele civile şi penale împotriva ministrului Justiţiei şi vor recurge la blocarea activităţii penitenciarelor. Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor anunţă că miercuri, începând cu ora 12.00, peste 300 de sindicalişti vor protesta în faţa Ministerului Justiţiei.

Pe lista de revendicări a angajaţilor din penitenciare sunt incluse: condiţii de lucru mai bune, plata orelor suplimentare restante, eliminarea discriminărilor salariale, aprobarea Statutului poliţistului de penitenciare, încetarea abuzului asupra pensionarilor şi plata integrală a orelor suplimentare curente. Sindicaliştii spun că ministrul justiţiei a promis în urmă cu un an standarde privind condiţiile de lucru în penitenciare şi un plan multianual de  investiţii, dar nu s-a ţinut de cuvânt.

În schimb, bugetul pentru investiţii a fost redus la jumătate. În ceea ce priveşte plata orelor suplimentare restante, sindicatele din penitenciare spun că în continuare sunt peste un milion de ore suplimentare restante neplătite, iar ministrul justiţiei s-a angajat acum şase luni că acestea vor fi plătite, dar nu s-a ţinut de cuvânt. De asemenea, angajaţii din penitenciare cer reluarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de management superior şi încetarea practicii de vasalizare prin împuterniciri, unele deja ilegale prin depăşirea limitei de un an permisă de lege.

Sindicatele din ANP mai cer eliminarea discriminărilor salariale, respectiv aplicarea legii cadru a salarizării şi pentru personalul din sectorul de apărare ordine publică şi siguranţă naţională începând cu octombrie 2018, aprobarea Statutului poliţistului de penitenciare, ”încetarea abuzului asupra pensionarilor - eliminarea din legislaţie a scamatoriei legislative prin care, începând cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30%, prin ordonanţă de urgenţă, pensiile angajaţilor din penitenciare, poliţiştilor şi militarilor”, precum şi plata integrală a orelor suplimentare curente.

”Dacă aceste revendicări nu vor primi un răspuns pozitiv concret, vom continua acţiunile în instanţele civile şi penale împotriva ministrului Justiţiei şi vom recurge la blocarea activităţii penitenciarelor ca urmare a refuzului angajaţilor de a lucra în condiţii de lucru improprii”, spune la RFI afirmă Sorin Dumitraşcu, liderul Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de Sorin Dumitrașcu