
Emisiunile RFI RO
Jurnal Rural - 01 octombrie
jurnal_rural_10.jpg

Suma totală autorizată la plată este de peste 1,2 milioane de lei și se acordă de la bugetul de stat pentru 27 solicitanţi care au accesat această formă de ajutor. Intensitatea ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor este de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii și menținerii registrelor genealogice sau de până la 70% din costurile aferente testelor efectuate de terți sau în numele unor terți pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului.
Banii sunt încasați de la APIA de asociațiile crescătorilor de animale, acreditate pentru deținerea registrelor genealogice ale raselor, pe baza unui tabel cu fermierii, membri în asociație, care beneficiază de aceste servicii și cărora le este destinat acest ajutor pentru acoperirea costurilor cu testele și înscrierea animalelor în registrele genealogice.
Fără cuști pentru animale în UE
Comisia Europeană a decis să înregistreze o inițiativă cetățenească intitulată “End the Cage Age” (“Sfârșitul Erei Cuștilor”) ce vizează încetarea “tratamentului inuman” aplicat animalelor de fermă ținute în cuști pe teritoriul Uniunii Europene.
Organizatorii inițiativei solicită Comisiei să propună legi prin care să interzică utilizarea de cuști pentru găini ouătoare, iepuri, puicuțe, pui de carne pentru reproducere, găini ouătoare pentru reproducere, prepelițe, rațe și gâște, precum și a boxelor de fătare pentru scroafe, a boxelor pentru scroafe și a boxelor individuale pentru viței, dacă acestea nu sunt deja interzise.
Decizia de a înregistra inițiativa privește doar admisibilitatea juridică a propunerii. Comisia nu a analizat conținutul său în această etapă, iar inițiativa este punctul de plecare al unui proces cu durata de un an, în care organizatorii vor strânge semnături în sprijinul inițiativei propuse. Dacă, după un an, inițiativa va beneficia de un milion de declarații de susținere din cel puțin șapte state membre, Comisia va avea la dispoziție trei luni pentru a lua o decizie: fie să dea curs solicitării, fie să o respingă, în ambele cazuri trebuind să își argumenteze decizia.
Termen pentru stârpirea ambroziei
Executivul de la București a decis că proprietarii de terenuri vor avea obligaţia să elimine ambrozia în fiecare an, până pe data de 5 iunie, pentru că polenul acestei plante provoacă rinite alergice. Ministerul Agriculturii va pune la dispoziţia publicului un site specializat cu informări strict pe această plantă dăunătoare al cărei polen provoacă rinite alergice. De asemenea, vor fi transmise broşuri de informare către toate unităţike administrativ-teritoriale şi către toţi deţinătorii de terenuri şi nu numai, în zonele în care se dezvoltă această plantă, au spus reprezentanții guvernului.
Vor fi organizate echipe mixte, care vor verifica în teren dacă au fost implementate măsurile de eliminare a ambroziei. Evident, normele de aplicare prevăd şi sancţiuni.
Legea privind combaterea buruienii ambrozia anunță că aceia care nu iau măsurile necesare pentru a evita instalarea şi răspândirea acestei plante vor fi amendaţi cu sume de până la 20.000 de lei.
După roșii, ajutor pentru usturoi
Producătorii de usturoi vor beneficia, începând din 2019, de un ajutor de minimis după modelul schemei de care beneficiază în prezent cultivatorii de roșii în sere. Ministerul Agriculturii are în pregătire hotărârea de instituire a ajutorului de minimis. Agricultorii eligibili vor primi până la 3.000 euro anual, la fel ca producătorii de tomate, indică un document oficial al Ministerului Agriculturii.
Valoarea ajutorului de minims în cazul cultivatorilor de tomate în spații protejate este de 3.000 euro/ beneficiar/ an, subvenția plătindu-se într-o singură tranșă. Beneficiarii sunt producătorii agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător, producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale și producătorii agricoli persoane juridice.
Producătorii de tomate au obligația ca la finalul recoltării să comunice direcțiilor agricole județene cantitatea totală de tomate obținută pe suprafața de 1.000 metri pătrați și să valorifice producția.
Bani pentru pescuit în Marea Neagră
Miniştrii din statele membre ale UE şi din ţări terţe au adoptat un plan regional ambiţios pe 10 ani pentru un pescuit durabil la scară mică din regiunea Mării Negre şi a Mării Mediterane. Pescuitul în regiunea Mării Negre şi a Mării Mediterane se face la scară mică, predominant la nivelul familiei. Dar în prezent ei se confruntă cu provocări serioase, deoarece mai mult de 90% din stocurile estimate sunt pescuite în exces, spune comisarul pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit.
În cadrul următorului buget pentru 2021-2027, Comisa Europeană a propus un fond mai simplu şi mai flexibil în valoare de 6,14 miliarde euro pentru sprijinirea sectorului european al pescuitului. Noul Fond european pentru pescuit şi afaceri maritime va continua sa ajute sectorul european al pescuitului să adopte practici de pescuit mai durabile, punând accentul pe sprijinirea micilor pescari.
Condiții pentru produsele din Republica Moldova
Comercianții cu activitate în România vor fi obligați să asigure spații distincte de expunere și vânzare produselor alimentare din Republica Moldova, așa cum sunt obligați în cazul produselor românești, prevede un proiect de lege. Obligația respectivă în cazul produselor românești a fost contestată însă de Comisia Europeană, care a declanșat procedura de infringement împotriva României ca urmare a modificărilor aduse legii comercializării produselor alimentare, în special obligării comercianților de a vinde 51% alimente locale.
Inițiatorii își susțin proiectul arătând că, în Republica Moldova, opt din zece locuitori sunt de etnie română și o treime din locuitori au dublă cetățenie. Inițiativa definește, în primul rând, produsele alimentare moldovenești ca ”produs obținut pe teritoriul republicii Moldova din materii de bază provenite în proporție de 100% din fermele din Republica Moldova”. În al doilea rând, proiectul instituie obligația comerciantului de a acorda spații distincte de expunere si vânzare atât produslor alimentare românești, cât și produselor alimentare moldovenești, sub sancțiune contravențională, similar obligației actuale cu privire la produsele alimentare românești.
Toate edițiile emisiunii Jurnal Rural: https://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural