Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Trei zile până la referendumul pentru familie

Românii pot vota, la sfârşitul săptămânii, la referendumul de modificare a Constituţiei pentru redefinirea familiei. Pentru a fi valabil referendumul, la urne trebuie să se prezinte minim 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente.

Referendumul pentru familie, care se va desfăşura pe 6 şi 7 octombrie, între orele 7.00 – 21.00, are la bază o iniţiativă cetăţenească a Coaliţiei pentru Familie, prima de după 1989. Iniţiativa, semnată de peste 3 milioane de români, vizează înlocuirea sintagmei ”între soţi”, după cum scrie acum în Constituţie, cu definiția căsătorie liber consimţită ”între un bărbat şi o femeie”.

Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral este de 18.951.721, din care 18.279.534 de alegători au domiciliul sau reşedinţa în ţară, inclusiv cetăţenii care vor împlini 18 ani până la data de 7 octombrie 2018. Peste 670.000 de cetăţeni români au domiciliul sau reşedinţa în străinătate.

Potrivit legii, ca referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei, în sensul redefinirii familiei, să fie valabil, este necesară o prezenţă la urne a cel puţin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente, respectiv 5.685.517 persoane cu drept de vot, iar rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente, adică minimum 4.737.930 persoane.

Autoritatea Electorală Permanentă anunță că numărul total al secţiilor de votare organizate în ţară este de 18.662. Românii care nu sunt în localităţile de domiciliu pot vota în orice secţie, pe liste suplimentare. La referendumul pentru definirea căsătoriei vor avea drept de vot şi românii care se vor afla pe 6-7 octombrie în afara graniţelor.

Astfel, MAE organizează 377 secţii de votare în străinătate, din care 192 pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale, iar 185 în alte locaţii. Cele mai multe secţii de votare vor fi organizate în Italia (58), Spania (47), Republica Moldova (35), Statele Unite ale Americii (32), Marea Britanie (19), Franţa (15) şi Germania (14).

Proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei fost adoptat de Camera Deputaţilor, iar Senatul a votat, pe 11 septembrie, în calitate de for decizional, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Legii Fundamentale potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, nu pe cea consimţită între soţi.

Discutăm despre referendum cu Claudiu Balan, președinte al filialei Galați a asociației Ortodoxia Tinerilor.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de Claudiu Balan