
Emisiunile RFI RO
Albert Vrăbiuță, fotograf pe urmele Daciei
proiect-dacia50.jpg

Absolvent al Școlii de Fotografie a CPPC (Centrul de Pregătire Profesională în Cultură din cadrul Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală aflat în subordinea Ministerului Culturii), Albert Vrăbiuță a realizat în perioada 2016-2017 o arhivă care conține peste 150 de imagini de ansamblu și detaliu cu autoturisme Dacia staționate pe termen lung pe domeniul public, cu scopul de a le prezenta într-un album foto documentar inedit pentru România (http://dacia50.ro/cartea/).
"Ideea a venit pur și simplu când am ieșit să fotografiez pe stradă. Eu sunt foarte pasionat de fotografia de stradă, încercam să-mi rezerv zilnic câteva ore să mă plimb pe strazile din București. Țin minte că am văzut două Dacii parcate, părăsite în curtea unui bloc și atunci mi-am dat seama că sunt niște obiecte care și-au câștigat spațiul în decorul urban, pe lângă care trecem foarte lejer, foarte ușor, ele cumva sunt împământenite în harta noastră viziuală a orașului și nu le mai observăm. Așa am început un fel de joc, să văd cât de multe Dacii găsesc. Pe măsură ce am avansat în acest demers, mi-am dat seama că o bună parte din ele erau deja disparute. Atunci am zis că ar fi foarte interesant să vedem, exact, care este viața acestui autoturism al copilariei și cum am reușit noi să ne dezvoltăm alături de el și noi să trăim alături de el."
În paralel, în anul 2017 am pus bazele comunității iubitorilor de automobile Dacia: “Dacia – auto turismul copilariei” (https://www.facebook.com/DaciaAutoturismulCopilariei/). În cadrul comunității sunt prezentate materiale publicitare din perioada anilor 1969 – 2000, texte media din filme românești (și nu numai) în care apar autoturisme Dacia, povești ale deținătorilor autoturismului copilăriei.
Abordarea proiectului nu este unidirecțională, ci mai degrabă un hibrid care reunește sub umbrela sa latura istorică, vizuală și antropologică, bazându-se pe extinderea universului Dacia prin intermediul aportului adus de membri comunității dar și membrii proiectului DACIA50. Efortul a dat roade, în momentul de față existând una dintre cele mai mari și diverse arhive digitale despre Dacia.
"Cred că un moment mai memorabil a fost prima dată cand am condus o Dacie și asta s-a întâmplat când aveam aproximativ 10 ani și conduceam din brațele cumnatului meu Dacia 1300 a lui. Aveam 10 ani atunci. Sentimentul a fost de om matur. Am urcat în mașină, avem volanul în brațe și mi-am dat seama că nu mai sunt copil. Eu am crescut la țară și îmi plăceau foarte mult momentele când surorile mele veneau și ne vizitau, ele veneau cu Dacia aceasta și mereu am avut sentimentul acesta, al mijlocului prin care eu pot să plec de la țară, să ajung la oraș unde îmi închipuiam eu că oamenii au rânduielile altfel, față de ceea ce se întampla la țară. Era ca un fel de portal, mă ducea în viitor. "
Urmatoarele evenimente de unde albumul Dacia50 poate fi achizitionat se petrec în București la Creator pe 18 octombrie 2018/16:00, iar pe 30 octombrie albumul va fi prezentat și la F64.
Mai multe ediții ale emisiunii RFI360: https://www.rfi.ro/tag/rfi360