Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 12 octombrie 2018

Președintele Klaus Iohannis promulgă statutul magistraților dar și-a exprimat din nou nemulțumirea față de modificările operate în Parlament.  Unul dintre principalele amendamente aduse actului normativ reduce atribuţiile şefului statului în domeniul numirii şefilor Parchetului General, DNA şi DIICOT. Pe de altă parte, Curtea Constituțională a decis astăzi că Codul de procedură penală este parţial neconstituţional. Judecătorii CCR au admis o parte dintre sesizările formulate de șeful statului, Înalta Curte și unele partide din opoziţie. Completăm cu informatia că luni va avea loc o sedinţă de Guvern extraordinară, pentru adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă privind cele trei legi ale justiţiei.

sumarul emisiunii 40 de minute

Critici dure la adresa premierului Viorica Dăncilă care a luat decizia de a schimba componenţa Consiliului Economic şi Social, organul care dă avize pentru legile elaborate de Executiv. 13 din 15 membri au fost înlocuiți, mai exact vocile critice la adresa executivului.

Poșta Română introduce posibilitatea plății prin card bancar, urmând să asigure acest serviciu în 1.000 de oficii până la sfârșitul anului. Pe de alta parte compania primeste o veste proasta. Ministerul Finantelor va renunta la contractul cu Posta pentru ca de anul viitor, pensia va fi virată ‎pe card. Ministrul Eugen Teodorovici declara ca cele 600 milioane lei cheltuiţi anual pentru expedierea pensiilor, ar putea fi distribuiţi administraţiilor locale pentru investiţii.

Si, lovitura pentru Moscova! Patriarhia de la Constantinopol a recunoscut autocefalia Bisericii Otodoxe Ucrainene. Despre importanta geopolitica a gestului si efectele sale avand in vedere ca Rusia isi vede diminuata influenta in Ucraina, discutam in aceasta seara.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minutehttps://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

emisiunea 40 de minute din data de 12 octombrie 2018
296