Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Schimbarea din Justiție - cui folosește?

just_2.jpg

Ministrul susține că modificările aduse legilor justiției se vor dovedi benefice pentru cetățeni
Ministrul susține că modificările aduse legilor justiției se vor dovedi benefice pentru cetățeni
Image source: 
Flickr

Guvernul a modificat legile justiției prin ordonanță de urgență, anunțând că au fost incluse o serie de recomandări ale Comisiei de la Veneția. Ministrul justiției poate de acum înainte să sesiseze Inspecția Judiciară pentru anchetarea procurorilor.

Una dintre măsuri se referă la vechimea necesară în magistratură pentru cei care vor activa ca procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, funcţiile de conducere de la DNA şi DIICOT, care în prezent sunt de opt ani. După publicarea ordonanței, vechimea minimă urmează a fi de 15 ani. Și pentru funcțiile de execuție la DNA și DIICOT este necesară o vechime de 10 ani.

Ministrul Tudorel Toader susține că nu vor exista efecte nedorite. ”Avem un principiu că mandatele în curs nu pot fi afectate. Speranța mea ar fi să subliniați diferența de a detașa pe viitor și a menține pe cineva detașat. Exemplific prin faptul că CSM a dat o hotărâre care stabilește că detașările în curs se mențin până la data finalizării lor. Mulți sunt delegați, detașați. Problema e dacă respectă cerințele legale. Se va face o radiografie a sistemului. Cei care îndeplinesc condiția de vechime, să nu fi fost sancționați, sigur vor rămâne acolo. Ceilalți se vor întoarce la unitățile de parchet de unde au venit”, a precizat Tudorel Toader.

Revocarea membrilor CSM are acum noi condiții, potrivit OUG. ”Membrii CSM pot fi revocați dacă își pierd încrederea celor care i-au ales. Or, încrederea este un factor de natură subiectivă care nu poate fi cuantificat şi atunci acelaşi lucru, acelaşi eveniment în care eu pot să am încredere, altcineva să nu aibă încredere, fiecare cu reprezentarea şi aprecierea lui, dar această diferenţă de abordare subiectivă de înţelegere, dacă vrem, nu trebuie să se reflecte în statutul unui demnitar, membru al CSM-ului, care să poată fi revocat din acest motiv. Este şi recomandarea Comisiei de la Veneţia, am eliminat-o, am preluat în bună parte elementele procedurale primite de la reprezentanţii ai CSM-ului”, a explicat Tudorel Toader.

Ministrul mai susține că modificările aduse legilor justiției se vor dovedi benefice pentru cetățeni.

Discutăm modificările și implicațiile acestora cu Laura Ștefan, de la ExpertForum.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

Ascultă interviul acordat RFI de Laura Ștefan