Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de luni, 15 octombrie 2018

dancila.jpg

Guvernul a adoptat Ordonanță de Urgență prin care se aduc o serie de modificări la legile justiției
Guvernul a adoptat Ordonanță de Urgență prin care se aduc o serie de modificări la legile justiției

Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență prin care se aduc o serie de modificări la legile justiției, astfel încât să fie incluse o serie de recomandări ale Comisiei de la Veneția. Între altele, a fost amânată pensionarea anticipată a magistraților, se mărește vechimea obligatorie pentru funcțiile de conducere în DNA și DIICOT iar Ministrul Justiției poate sesiza Inspecția Judiciară în cazul procurorilor. Procurorul general Augustin Lazăr critică măsura, despre care spune că va îngreuna soluţionarea marilor dosare de corupţie.

sumarul emisiunii 40 de minute

- Orice persoană prezentă la un miting în faţa unei clădiri publice şi care nu a anunţat în prealabil prezenţa la protest poate fi sancţionată. Este o decizie a inaltei curti care devine obligatorie. Pana acum, legislatia cuprindea prevederi referitoare la obligatia persoanelor care vor sa protesteze in incinta unei institutii publice de a notifica autoritatile.

- Aliaţii bavarezi ai cancelarului german Angela Merkel, au obţinut ieri cel mai slab rezultat electoral din 1950, direcţionând voturile spre partidul de extremă-dreaptă AfD şi cel ecologist, într-un regres care generează tensiuni în guvernul naţional.

- Negociatorii pentru Brexit ai Marii Britanii şi Uniunii Europene au decis să întrerupă discuţiile până la un summit programat miercuri. Presa britanică scrie că mai mulţi membri ai guvernului condus de Theresa May au ameninţat cu demisia după ce au aflat despre concesiile pe care şefa executivului britanic ar fi pregătită să le facă pentru a ajunge la un acord cu Uniunea Europeană.

- Iar informaţiile din Turcia potrivit cărora jurnalistul saudit, un critic vocal al Riadului, ar fi fost ucis în consulatul saudit de la Istanbul, au înăsprit rezistenţa în Congresul american faţă de vânzarea de arme către Arabia Saudită, de care mulţi parlamentari erau deja preocupaţi din cauza rolului jucat de Arabia Saudită în războiul civil din Yemen. Pe de alta parte, mai multe nume importante din lumea afacerilor şi a organizaţiilor internaţionale au aununţat că nu vor mai participa la summitul economic din 23-25 octombrie de la Riad.

Toate edițiile emisiunii 40 de minutehttps://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

Emisiunea 40 de minute din data de 15 octombrie 2018