Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Devin românii eurosceptici? Datele arată că da

e2_pxhere.jpg

În România, 21% dintre cetățeni cred că apartenența la UE este un lucru negativ
În România, 21% dintre cetățeni cred că apartenența la UE este un lucru negativ
Image source: 
PxHere

România înregistrează cea mai mare scădere la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește percepția privind apartenența la spațiul comunitar.

Potrivit ultimului eurobarometru publicat de Parlamentul European, în luna septembrie, 49% dintre români susțineau că statutul de membru UE este un lucru bun, în scădere cu 10 procente față de luna aprilie.

În alte state membre, apartenența la Uniunea Europeană este văzută mult mai favorabil, cu 62% din populație apreciind că statutul țării lor de membru UE este un lucru bun, în creștere de la 60% în aprilie, și doar 11% îl apreciază drept un lucru rău. În România, 21% dintre cetățeni cred că apartenența la UE este un lucru negativ, față de un procent de 14% în primăvară.

Cu toate acestea, în cazul unui posibil referendum privind ieșirea din Uniune, 65% dintre români ar vota împotrivă, doar 17% dintre cei intervievați optând pentru un așa numit ”RoExit”.

În ceea ce privește beneficiile apartenenței la UE, 64% dintre români spun că acestea există, iar 30% spun că integrarea nu a venit cu lucruri bune în plus.

În ansamblu, potrivit autorilor studiului, cetățenii europeni susțin că integrarea tării lor în UE este un lucru bun, 62%. Mai mult, 68% dintre cei intervievați consideră că țara lor a beneficiat de statutul de membru, acest procent fiind cel mai mare înregistrat după 1983 încoace. 

”În general, la nivel european, sprijinul faţă de UE a crescut semnificativ după referendumul din Marea Britanie din 2016, fapt ce sugerează atât îngrijorarea crescândă a europenilor în legătură cu impactul Brexit-ului, cât şi o creştere a nivelului de conştientizare a beneficiilor apartenenţei la UE, datorită negocierilor dificile pentru ieşirea Marii Britanii din UE”, consemnează Eurobarometrul.

Printre beneficiile aduse de apartenența la UE, românii rețin în special noile oportunități de muncă, contribuția UE la creșterea economică și la îmbunătățirea nivelului de trai și mai puțin lupta împotriva schimbărilor climatice sau a terorismului.

Românii nu sunt mulțumiți de cum funcționează democrația în țara noastră (64%), față de aprecierea privind funcționarea democrației în UE - de care doar 37% dintre români se declară total nemulțimiți, în timp ce 51% sunt „total mulțumiți”. Este oarecum explicabil, dat fiind că 75% din populație tinde să nu aibă încredere în partidele politice.

Analizăm datele cu Dan Cărbunaru, director la caleaeuropeană.ro.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

Ascultă interviul acordat RFI de Dan Cărbunaru