Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de miercuri, 17 octombrie 2018

CSM recomanda: Ordonanta pentru legile justiţiei nu se aplică retroactiv, ci doar pentru viitor

CSM recomanda: Ordonanta pentru legile justiţiei nu se aplică retroactiv, ci doar pentru viitor. Prevederile actului normativ, adoptat luni de Guvern si publicat aseara in Monitorul Oficial, pun sub semnul intrebarii activitatea DNA și DIICOT. Parchetele ar putea rămâne fără zeci de procurori care nu mai indeplinesc noile conditii, stabilite de actul normativ.

sumarul emisiunii 40 de minute

Romanii isi mai pierd din optimism cand vine vorba de apartenenta la Uniunea Europeana.... Potrivit ultimului eurobarometru publicat de Parlamentul European, în luna septembrie, 49% dintre români susțineau că statutul de membru al Uniunii este un lucru bun, în scădere cu 10 procente față de luna aprilie. Cu toate acestea, în cazul unui posibil referendum privind ieșirea din Uniune, 65% dintre români ar vota împotrivă.

Negociatorul-şef pentru Brexit al Uniunii Europene, Michel Barnier, a propus prelungirea cu un an a perioadei de tranziţie care va urma ieşirii Regatului Unit din blocul comunitar, în vederea deblocării negocierilor cu Londra. Soluţionarea problemei frontierei între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, este principalul punct de divergenţă. Astazi si maine, europenii, reuniti in Consiliu incearca sa ajunga la un acord final privind Brexitul.

Iar Canada legalizează consumul de cannabis în scop recreativ.... La trei ani după ce a fost ales, Guvernul liberal al lui Justin Trudeau îşi îndeplineşte astfel unul dintre angajamentele simbolice din campanie – Canada este l doilea stat din lume care autorizează consumul de marijuana în scopuri recreative, după Uruguay, în 2013.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minutehttps://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 17 octombrie 2018