Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Disputa apicultorilor cu...pesticidele

albina_1_wikimedia.jpg

România s-a numărat printre principalii producători de miere la nivel european
România s-a numărat printre principalii producători de miere la nivel european
Sursa imaginii: 
Wikimedia Commons

România e unul dintre principalii producători de miere din Uniunea Europeană, dar se pare că autorităţile nu acordă prea mult ajutor. Programul Naţional Apicol asigură 7 milioane de euro (jumătate bani europeni, jumătate contribuţie naţională) pentru întreg sectorul.

Nici românii nu sunt mari consumatori de miere. Anul 2018 este un an mediu pentru producţia de miere. S-a realizat aproximativ 65-70% din producţia multianuală comparativ cu anul trecut, când s-a realizat maxim 50% din producţia multianuală.

În ultimii ani, România s-a numărat printre principalii producători de miere la nivel european. Mai mult, în 2015, a fost pe primul loc în UE, cu o producţie de 35.000 tone de miere de albine. Numai că deocamdată apicultorii nu-şi pot acoperi costurile de producţie şi cheltuielile, mai ales că, din cauza secetei, albinele primesc hrană suplimentară.

La nivel comunitar, apicultorii au primit promisiuni de la Parlamentul European că suma alocată lor se va dubla şi se vor aloca fonduri mai mari pentru cercetare.

Dacă la producţia de miere România stă bine, în privinţa consumului lucrurile stau pe dos. Chiar dacă în ultimii ani s-a înregistrat o creştere, România rămâne printre codaşele Europei în ceea ce priveşte consumul de miere. Astfel, un român consumă anual doar 500-600 de grame anual. Prin urmare, din producţia de peste 20.000 de tone de miere anual, jumătate este exportată.

La ora actuală, cele 7 milioane de euro disponibile prin Programul Național Apicol pare o sumă mică, raportat la cele 1,5 milioane familii de albine.

Invitat în emisiunea ”Rural” este Constantin Dobrescu, vicepreședinte al Federației Asociațiilor Apicole.

 

Toate edițiile emisiunii Ruralhttps://www.rfi.ro/tag/rural/

 
Ascultă emisiunea Rural din 15 octombrie 2018