Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ortodoxia rusă se desparte de Constantinopol

ortodox_1_wikipedia.jpg

Patriarhia de la Moscova a denunţat o ”schismă” şi o ”catastrofă”
Patriarhia de la Moscova a denunţat o ”schismă” şi o ”catastrofă”
Image source: 
Wikipedia

Biserica Ortodoxă Rusă şi-a întrerupt relaţiile cu Patriarhia de la Constantinopol, după hotărârea acesteia de a recunoaşte o biserică ortodoxă independentă în Ucraina.

”Noi nu putem să ţinem slujba în comun, preoţii noştri nu vor mai participa la liturghii cu ierarhii Patriarhiei de la Constantinopol”, a declarat mitropolitul Hilarion, însărcinatul cu diplomaţia al Patriarhiei de la Moscova, la finalul unui sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse. ”Noi nu vom putea să păstrăm contactul cu această Biserică, care se află în situaţie de schismă”, a adăugat el.

Hilarion a precizat că această ruptură completă a ”legăturilor euharistice” înseamnă totodată că credincioşii Patriarhiei de la Moscova nu mai pot primi împărtăşania în biserici aflate sub jurisdicţia Patriarhiei de la Constantinopol.

Să amintim că Patriarhia de la Constantinopol a hotărât, săptămâna trecută, să recunoască o biserică ortodoxă independentă în Ucraina, punând astfel capăt unei tutele religioase ruse de 332 de ani, ceea ce a ridicat problema viitorului pentru milioane de credincioşi în Ucraina, o ţară în care Biserica ortodoxă Rusă se bucură în continuare de o influenţă importantă.

Patriarhia de la Moscova, care a denunţat o ”schismă” şi o ”catastrofă”, a avertizat că în Ucraina ar putea avea loc tulburări între susţinători ai celor două biserici rivale. Unii preoţi din parohii loiale Moscovei şi-au îndemnat credincioşii să fie pregătiţi să se apere în eventuale operaţiuni de forţă vizând să le ia bisericile.

Subiectul este discutat de Ovidiu Nahoi cu analistul de politică externă Iulian Chifu, director al Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de Iulian Chifu