Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 19 octombrie 2018

comisia-de-la-venetia.jpg

Comisia de la Venetia critica atat legile justitiei cat si modificarile aduse legislatiei penale
Comisia de la Venetia critica atat legile justitiei cat si modificarile aduse legislatiei penale

Membrii Comisiei de la Veneția recomandă abrogarea pensionării anticipate, amânarea nu este suficientă, consideră aceștia. Organismul consultativ al Consiliului Europei, care a analizat modificările aduse legilor Justiției și Codurilor penale de coaliția PSD-ALDE, a cerut și ca în procedura de numire și revocare a șefilor de parchete să fie menținut rolul președintelui și al CSM, pentru a echilibra influența ministrului justiției.

sumarul emisiunii 40 de minute

Comisia s-a pronuntat si fata de reforma privind legislaţia penală din România despre care spune ca slăbeşte lupta împotriva corupţiei şi a altor infracţiuni grave. Pe acest fond, președintele Klaus Iohannis i-a cerut public demisia ministrului de Justiție, acuzând „comportamentul iresponsabil” al lui Tudorel Toader.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a condamnat România pentru neîdeplinirea Directivei europene privind depozitele de deşeuri. 68 de gropi de gunoi neconforme sunt în continuare deschise, deşi România avea obligaţia de a le închide şi a le reabilita inca de acum 9 ani.

Inspectorii ANAF vin cu explicatii despre cum au de gand sa verifice cati bani platesc tinerii casatoriti la nunta, pentru inchirierea localului, muzica si fotografii. Fiscul va merge doar acolo unde există suspiciuni de fraudă. In disputa a intervenit chiar si presedintele Senatului, in opinia caruia obligația declarării veniturilor aparține prestatorului de serviciu. 

Iar preşedintele Statelor Unite Donald Trump a recunoscut pentru prima oară că jurnalistul saudit dispărut Jamal Khashoggi este foarte probabil mort şi a ameninţat Riadul cu consecinţe ”foarte grave” în cazul în care responsabilitatea saudiților se confirmă.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minutehttps://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

Emisiunea 40 de minute din data de 19 octombrie 2018