Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Valentin Naumescu : Aderarea la Schengen în timpul președinției românești a Uniunii Europene, o șansă ratată

În discursul de marți privind viitorul Uniunii Europene din plenul Parlamentului European, Klaus Iohannis a făcut o pledoarie pentru ”unitate, coeziune, solidaritate” și pentru consolidarea principiilor pe care s-a construit proiectul european.

Mesajul a fost lansat în contextul în care Uniunea Europeană se vede tot mai provocată în prezent de opusul a ceea ce Klaus Iohannis a invocat : statele membre tind să acționeze tot mai mult pe cont propriu, chiar dacă asta înseamnă să meargă în direcția opusă celei promovate de Bruxelles. Migrația, deficitul bugetar, justiția, toate aceste teme generează conflicte tot mai puternice. De asemenea, președintele a subliniat că, în cazul României, se mențin cele două mari obiective naționale : aderarea la spațiul Schengen și la zona euro. Lea Berzuc a stat de vorbă cu Valentin Naumescu, conferenţiar doctor la Facultatea de Studii Europene din cadrul Universității Babeș- Bolyai din Cluj, pe care l-a întrebat dacă ideile șefului statului nu par mai degrabă utopice în actualul context intern și european. Ascultați interviul integral...

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Invitatul Zilei de 23 octombrie, Valentin Naumescu, conferenţiar doctor la Facultatea de Studii Europene din cadrul Universității Babeș- Bolyai din Cluj.