
Emisiunile RFI RO
Jurnal Rural - 22 octombrie
jurnal_rural_2.jpg

Consider că o bucată de pământ nu trebuie să te facă beneficiar de fonduri europene, a afirmat reprezentantul Comisiei Europene, într-o ședință a Comisiei de Agricultură din Parlamentul European.
Oficialii europeni au constatat că sunt destui așa numiți ”fermieri de canapea”, mai precis, fermieri care primesc fonduri europene, dar nu lucrează efectiv terenul respectiv, iar această categorie trebuie să dispară dupa 2020. Este nevoie însă de o definiție unică la nivel european a termenului de ”fermier activ”, lucru care ar putea fi făcut în dezbaterile viitoare ale Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European.
Nutreț contra încălzirii globale
O companie din Elveţia a dezvoltat un nutreţ ce reduce cantitatea de gaze cu efect de seră emanate în atmosferă de fermele de vaci, ajutând astfel în lupta cu încălzirea globală. O singură vacă produce anual echivalentul a circa trei tone de dioxid de carbon, amintește firma în chestiune, iar directorul ei spune că nutreţul specializat poate contribui la reducerea emisiilor cu 10%.
”Vindem amestec pentru circa un milion de vaci pe an. În Uniunea Europeană sunt 25-28 de milioane de vaci, aşadar este un procent important”, a spus el. Ar reprezinta o reducere de 300.000 de tone de CO2, a adăugat managerul.
Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, sectorul zootehnic este răspunzător de până la 18% din gazele cu efect de seră care contribuie la încălzirea globală. Aproape un sfert din această cantitate provine de la flatulenţa bovinelor. Acum, firma elevețiană anunță că testele efectuate au demonstrat că produsele companiei sale ajută de asemenea la creşterea producţiei de lapte şi la eficientizarea procesului de hrănire, beneficii uşor de cuantificat de către fermieri.
DG Sante verifică banii dați pentru PPA
Comisia Europeană face verificări în România pentru a vedea cum se respectă măsurile luate în cazul pandemiei de pestă porcină africană. Direcția de Sănătate și Siguranță Alimentară, DG Sante, din cadrul Comisiei Europene, Bruxelles, a anunțat un audit în România privind punerea în aplicare a controalelor de sănătate animală în legătură cu pesta porcină africană. Auditul se desfășoară până în 24 octombrie, informează DG Sante.
Aceasta este un departament al Comisiei Europene care răspunde de politica Uniunii Europene în domeniul sănătății și al siguranței alimentare, precum și de monitorizarea punerii în aplicare a reglementărilor aferente.
În acest moment, potrivit informațiilor oficiale furnizate de ANSVSA, în România sunt 1.000 de focare active de pestă africană (15 sunt în exploatații comerciale). Au fost identificate și 80 de cazuri la mistreți. În total, au fost uciși aproape 350.000 de porci afectaţi de boală. Peste 20.000 de porci sunt uciși în fiecare săptămână.
Locul 5 în UE la consumul de pesticide
Cele mai semnificative vânzări de pesticide în 2016 în Uniunea Europeană s-au înregistrat în Spania, Franţa, Italia şi Germania, cele patru state însumând 79% din total. Ele sunt urmate de România, Portugalia şi Ungaria, arată datele Oficiului European de Statistică.
De asemenea, Spania, Franţa, Italia şi Germania sunt principalii producători agricoli din Uniunea Europeană, ele reprezentând aproape jumătate (46%) din terenul agricol utilizat din Uniune şi jumătate (47%) din totalul terenului arabil.
În funcţie de categoriile de pesticide vândute, cele mai mari vânzări în 2016 au fost pentru categoriile fungicide şi bactericide, erbicide şi insecticide şi acaricide.
Conform Eurostat, există date disponibile pe 2016 pentru 20 de state membre ale UE. Statisticile privind vânzările de pesticide sunt folosite ca un indicator al consumului de pesticide în agricultură.
Vindem puțin, importăm enorm
România a importat legume şi fructe în valoare de puțin peste 783 milioane de euro în primul semestru din acest, în timp ce valoarea exporturilor a fost de aproape zece ori mai mică, conform datelor Institutului Naţional de Statistică.
Valoarea exporturilor de legume şi fructe s-a cifrat la numai 78,6 milioane euro în primul semestru din acest an. În aceste condiţii, deficitul României în comerţul internaţional cu legume şi fructe se ridică la 704,5 milioane euro.
Statistica arată că importurile de legume şi fructe au crescut cu 4,8% în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2018, comparativ cu perioada similară a anului trecut, în timp ce exporturile au consemnat un avans cu 9,6% faţă de primele şase luni din 2017.
În primul semestru din 2018, exporturile FOB au depăşit 33,977 miliarde euro, în creştere cu 10% comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar importurile CIF au însumat circa 40,282 miliarde euro.
Bani în plus pentru viticultură
Sectorul vitivinicol din România ar putea beneficia de fonduri europene de aproape 240 de milioane de euro, în perioada 2019 - 2023, pentru restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole, promovarea vinurilor şi asigurarea recoltei, potrivit unui proiect al Ministerului Agriculturii. Beneficiarii sprijinului financiar sunt persoane fizice sau juridice care îşi desfăşoară activitatea în sectorul vitivinicol precum şi forme asociative ale acestora.
Cuantumul anual al sprijinului financiar din partea Uniunii Europene pentru cele cinci măsuri prevăzute (restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole, promovarea vinurilor, asigurarea recoltei, investiţii, distilarea subproduselor) este de 47,7 milioane euro.
România a absorbit până în prezent 80% din alocarea financiară totală prevăzută pe perioada implementării celor două programe naţionale de sprijin în sectorul vitivinicol, respectiv 2007-2013 şi 2014 - 2018.
În România, sectorul vitivinicol deţine o piaţă de circa 450 de milioane de euro. În Europa, România ocupă locul 5 ca suprafaţă viticolă şi locul 6 la producţia de struguri şi de vin.
Toate edițiile emisiunii Jurnal Rural: https://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural