Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 26 octombrie 2018

Kelemen Hunor Augustin Lazar retrage.jpg

Procurorul general, Augustin Lazăr, acuzat că a respins eliberarea unui disident în anii 80 (Sursa foto: Facebook/Ministerul Public)
Sursa imaginii: 
(Sursa foto: Facebook/Ministerul Public)

DNA se solidarizează cu Augustin Lazăr, a cărui revocare a fost propusă de ministrul justiției, exprimându-și atașamentul față de valorile statului de drept și de respectarea independenței justiției. De asemenea, peste 1.000 de magistraţi susţin solicitarea transmisă de asociaţiile de judecători şi procurori ministrului Toader, de a renunţa la procedura de revocare a procurorului general. Pe 13 noiembrie Augustin Lazăr va fi audiat de secția pentru procurori a CSM care va emite un aviz consultativ.

sumarul emisiunii 40 de minute

Emmanuel Macron este in cautare de aliati in estul Europei. Azi şi mâine liderul francez este la Bratislava şi Praga, două capitale ostile cotelor de refugiaţi impuse de Bruxelles, dar mai frecventabile decât Ungaria şi Polonia. Iar Parisul exact asta speră să găsească cu Cehia si Slovacia-  un compromis în dosarul migranţilor. Macron isi onoreaza pe de alta parte si o promisiune de campanie, un tur al capitalelor europene, pentru a da un imbold Uniunii cu cateva luni inainte de alegeri.   

Dupa scrutinul din Bavaria, duminica vor fi alegeri in landul Hessa. Toate sondajele prezic Uniunii Creştin-Democrate o pierdere a majorităţii absolute în acest land federal din sudul Germaniei, pe care îl guvernează aproape exclusiv din anii '60. Rezultatul  riscă să declanşeze o criză profundă în cadrul CSU - al cărei preşedinte este controversatul ministru de interne Horst Seehofer - şi ar putea avea efecte asupra executivului fragil de la Berlin.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minutehttps://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 26 octombrie 2018