Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România, incapabilă să folosească fondurile europene (eurodeputat Cristian Preda)

preda_1.jpg

 Uneori, nu vedem progresele făcute, fiindcă ne orbesc păruielile din disputa internă - Cristian Preda
Uneori, nu vedem progresele făcute, fiindcă ne orbesc păruielile din disputa internă - Cristian Preda
Sursa imaginii: 
European Parliament

România a pierdut deja fonduri europene în valoare de aproape 2 miliarde de euro, bani pe care îi putea folosi în infrastructura de transport, spune comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu.

Nu denigrez guvernul, dar este datoria mea să spun lucrurilor pe nume, executivul fiind responsabil 100% pentru problemele în atragerea fondurilor europene, afirmă comisarul Crețu. ”Vă asigur că mi-am propus să am o relaţie foarte bună cu toate guvernele din toate cele 28 de state membre si din punctu meu de vedere am avut o relaţie bună de colaborare cu guvernele de la Bucureşti, indiferent de culoarea politică. Eu nu critic un guvern în ansamblul său, dar este datoria mea să avertizez asupra domeniilor unde sunt probleme. La nivel naţional trebuie să existe voinţă politică şi capacitate administrativă. Este datoria mea sa spun lucrurilor pe nume, altfel nu putem avansa”, a declarat, într-o conferinţă de presă la Bucureşti, comisarul european Corina Creţu.

”Din păcate, în domenii sensibile cum sunt infrastructura de transport şi spitalele regionale, mai avem probleme de rezolvat. Deci faptul că spun ca răspunderea este 100% a statelor membre, când e vorba de proiecte, nu este o denigrare, este o realitate. Nu cred că este o critică”, a arătat comisarul european. De asemenea, Corina Crețu a afirmat că România ”nu-şi poate permite luxul nici măcar de a se gândi la ideea de a ieşi din Uniunea Europeană”.

Discutăm această situație cu europarlamentarul Cristian Preda. ”România a câştigat enorm de pe urma aderării. Uneori, nu vedem progresele făcute, fiindcă ne orbesc păruielile din disputa internă, ajunsă sub orice critică, şi din punct de vedere al substanţei, şi al eticii politice. Putem face mai mult în privinţa fondurilor europene? Sunt convins că da. Putem avea o influenţă mai mare în UE? Sunt convins că da. Putem s-o dăm în bară? Nici asta nu e exclus. Calitatea elitelor politice şi administrative este factorul cheie. Dacă vom continua să avem majorităţi corupte şi populiste, vom stagna. Dacă vom alege oameni integri, care lucrează în interesul public, vom avea numai de câştigat”, spune eurodeputatul Cristian Preda.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de Cristian Preda