Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de luni, 29 octombrie 2018

merkel.jpg

Angela Merkel renunţă la conducerea partidului creştin-democrat, consecinţă a scorului slab obtinut in alegerile din landul Hesa
Angela Merkel renunţă la conducerea partidului creştin-democrat, consecinţă a scorului slab obtinut in alegerile din landul Hesa

Angela Merkel renunţă la conducerea partidului creştin-democrat, consecinţă a scorului slab obținut în alegerile din landul Hesa unde Uniunea Creştin-Democrată a pierdut aproape 10% din voturi, faţă de acum 4 ani.  Merkel a anunțat că nu va mai candida pentru un alt mandat de cancelar dupa finalizarea celui în curs. Amintim, acum două săptămâni, aliaţii bavarezi ai cancelarului au pierdut majoritatea absolută pe care o deţineau de mai multe decenii în parlamentul de la München.

sumarul emisiunii 40 de minute

Calitatea slabă a infrastructurii este resimțită de toți romanii și limitează creșterea economică a țării. Este un nou semnal de alarma din partea comisarului pentru politica regionala, Corina Cretu, aflata in vizita la Bucuresti. Oficialul a îndemnat autoritățile să absoarbă fonduri europene cu prioritate, în condițiile în care Guvernul Dăncilă a pus accent în ultima perioadă pe formule de tip parteneriat public-privat sau direct pe fonduri de la bugetul de stat, pentru diverse proiecte.

Romania nu ar face fata nici acum unui incendiu de tipul Colectiv. La Digi 24, ministrul Sorina Pintea spune ca avem doar 11 paturi pentru marii arsi. Pe de alta parte, .....

Transportul public de persoane între Bucureşti şi localităţile din Ilfov va fi suspendat, incepand de miercuri,

anunta Federatia COTAR. Este urmarea conflictului dintre transportatori si ministrul Lucian Sova care a emis un ordin prin care a modificat normele privind transportul interjudeţean de persoane. Ministrul acuza la randul sau menţinerea unor monopoluri in domeniu.

Candidatul de extremă dreapta Jair Bolsonaro, castiga alegerile prezidentiale din Brazilia. Într-o ţară  aruncata in haos economic, macinata de corupţie şi o criză de încredere acută în clasa politică,  Bolsonaro a reuşit să se impună drept omul energic de care statul sud-american ar avea nevoie.

Iar 4 noiembrie, un nou val de sancţiuni va lovi direct exporturile iraniene de petrol şi operaţiunile bancare. Statele Unite solicită tuturor ţărilor să sisteze importurile de petrol, pentru a nu fi supuse sancţiunilor americane, restabilite după retragerea Washingtonului din acordul privind dosarul nuclear iranian.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minutehttps://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 29 octombrie 2018