Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 2 noiembrie 2018

rovana.jpg

Rovana Plumb, ministrul interimar al Educatiei: testele grila la Evaluarea Nationala si Bacalaureat se amana cu un an
Rovana Plumb, ministrul interimar al Educatiei: testele grila la Evaluarea Nationala si Bacalaureat se amana cu un an

După două zile de tensiune, ministrul interimar al Educației, Rovana Plumb, anunță că introducerea testelor grilă la Bacalaureat și Evaluarea Națională au fost amânate, oficial, cu un an. Ideea stârnise nemulțumirea elevilor, care spuneau că nu au fost consultați.

sumarul emisiunii 40 de minute

Corina Crețu se declară șocată de „atacurile pornite ca la un semnal" la adresa sa, după ce a avertizat că trebuie accelerate proiectele pentru dezvoltarea României.  Totul a pornit dupa ce comisarul european a spus ca studiul de fezabilitate al spitalelor regionale costă 1,8 milioane euro și nu 250, suma avansata de autoritatile romane.

Infrastructura, pentru care Romania nu este capabila sa atraga fonduri europene, a fost principalul subiect de discutie la Varna, în cadrul reuniunii la nivel înalt Bulgaria-România-Grecia-Serbia-Israel. Pe de alta parte intalnirea a fost un prilelej pentru premierul Benjamin Netanyahu de a declara ca e o chestiune de timp pana cand Romania isi va muta ambasada din Israel la Ierusalim.

Acelasi Netanyahu care saluta decizia "istorică" a Braziliei de mutare a misiunii sale diplomatice de la TelAviv. Un anunt facut de proaspatul presedinte ales al Braziliei, Jair Bolsonaro. Israelul consideră oraşul Ierusalim drept capitala sa eternă şi indivizibilă in timp ce Autoritatea Palestiniană vrea ca Ierusalimul de Est să devină capitala viitorului stat palestinian.

 
Emisiunea 40 de minute din data de 2 noiembrie 2018