Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Supraviețuitorii Colectiv vin ei cu soluții la problema Marilor arși, nerezolvată până azi

Au trecut de curând trei ani de la tragedia de la clubul Colectiv care a răpit viața a 64 de tineri, artiști, fotografi, jurnaliști, olimpici și studenți. Tragica concluzie a ultimei comemorări : NU s-a schimbat NIMIC și, ca o tristă confirmare, un recent incendiu care a avut loc la Piatra Neamț a dovedit din plin că spitalele din România NU pot trata cazurile de ”mari arși”. O parte dintre supraviețuitorii de la Colectiv au decis să schimbe ei ceva : au lansat un apel către ministrul sănătății să pună la punct măcar în al 12 lea ceas un Mecanism Național de Intervenție de Urgență în Cazul Accidentelor cu Victime Mari Arși și să renunțe la transferul victimelor la spitalele din țară unde nimic nu s-a schimbat după cum admitea recent însăși Sorina Pintea, ministrul actual al sănătății.

Adina Apostol, care a supraviețuit incendiului de la Colectiv, spune că în prezent - chiar dacă există 11 paturi speciale pentru marii arși - situația este chiar mai gravă decât acum trei ani. ”După ce s-a întâmplat la Colectiv, spitalele nu au nimic în plus. Poate au chiar mai multe minusuri decât în 2015 când am pățit noi ce am pățit...Mai nou nu mai avem bancă de piele. De o lună de zile s-a deființat și acesta e un lucru foarte grav pentru că un ars are nevoie de grefe de piele(...)Atunci, cu tristețe vă spun că am observat și observ zi de zi că nimic nu s-a schimbat și nu suntem în stare să tratăm nici măcar un mare ars”, spune Adina Apostol.

În plus, nici problema gravă a infecțiilor nosocomiale nu s-a rezolvat și oamenii continuă să moară din cauza bacteriilor contractate în spitale, cu atât mai mult pacienții arși, care sunt și mai expuși. Adina Apostol a fost transferată în străinătate cu nouă bacterii. Ultimul pacient, tânărul ars din Piatra Neamț, avea deja două contractate în doar 24 de ore cât a durat plimbarea sa între un spital și altul. Dacă ridicarea unor clinici speciale costă și ar lua timp, s-ar putea măcar construi anexe la actualele spitale care să găzduiască doar marii arși având în vedere că vechile clădiri ar trebui arse până la cărămidă pentru a redeveni cu adevărat sterile, crede Adina Apostol. ”Un centru de mari arși trebuie să fie un mediu steril, camera în care un mare ars este bandajat, spalat, curățat trebuie să fie sterilă, baia nu mai spun. Noi nu avem așa ceva în niciunul dintre spitalele noastre. Oricât am spune noi că avem paturi de mari arși dar acestea nu sunt sută la sută sterile, sunt în camere în care au stat alți pacienți cu alte boli și toate bacteriile rămân acolo și un mare ars le ia imediat...”, spune Adina. ”Soluția ar fi construirea unui corp nou (pentru marii arși). Într-o clădire veche totul trebuie ars până la cărămidă, din câte mi s-a explicat, ca să nu mai fie bacterii...Cred că ar fi mai ușor să se ridice un corp nou cu spații speciale pentru cei arși...Acesta ar fi un minim...”, spune Adina.

Cum perspectiva ridicării de la zero a unor centre de mari arși sau chiar a unor spații corespunzătoare pe lângă actualele spitale pare prea îndepărtată, victimele tragediei de la Colectiv cred că singura soluție ar fi ca toate victimele că fie automat transferate la clinicile specializate din străinătate. Pentru aceasta ar fi nevoie de reducerea birocrației românești, de încheierea unor protocoale cu clinicile din afara țării, de înființarea unui fond de urgență care să permită plata serviciilor fără întârzieri, se arată în scrisoarea către ministerul sănătății și premier. Un raport realizat sub ministrul sănătății Vlad Voiculescu care făcea recomandări similare s-a evaporat. Supraviețuitorii speră ca propunerile lor să nu aibă aceiași soartă. ”Vrem să ajungem întâi în cabinetul doamnei ministru să discutăm...În mod normal ar trebui să ni se spună și o dată pentru că dacă o lungim așa nu ajungem nicăieri...Are un cuvânt de spus, nu e pusă degeaba în această funcție și poate face lucrurile acestea și poate salva vieți. Cu siguranță vom urmări mersul lucrurilor...Nu o să le lăsăm nespuravegheate”, avertizează Adina Apostol. O întâlnire dintre tinerii care speră să schimbe ceva după tragedia prin care au trecut și ministru a fost programată pentru joi după amiază.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz