Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mâncarea românească ajunge greu în alte țări

rom_food_1_wiki.jpg

Produsele românești intră greu în piețele internaționale
Produsele românești intră greu în piețele internaționale
Image source: 
Wikipedia

Comisia Europeană a publicat primul raport privind aplicarea normelor în materie de concurenţă în sectorul agricol. Activitatea autorităţilor europene îi poate ajuta pe fermieri să obţină condiţii mai bune atunci când îşi vând produsele.

Normele UE în materie de concurenţă care interzic acordurile privind stabilirea preţurilor sau alte condiţii de comercializare, precum şi acordurile privind împărţirea pieţelor se aplică producţiei şi comercializării de produse agricole. Totuşi, Regulamentul privind organizarea comună a pieţelor prevede derogări de la aplicarea acestor norme, care afectează toate sau numai unele din sectoarele agricole ori se referă la situaţii specifice. Autorităţile europene de concurenţă au efectuat 178 de investigaţii în sectorul agricol, iar mai mult de o treime dintre aceste investigaţii i-au vizat pe prelucrătorii de produse agricole, fermierii constituind cel mai numeros grup de reclamanţi.

Aproape jumătate din cazurile de încălcare a normelor în materie de concurenţă identificate în urma investigaţiilor au vizat acorduri privind preţurile. În cele mai multe cazuri, aceste acorduri s-au încheiat între prelucrători concurenţi pentru a stabili preţul cu ridicata (de exemplu, pentru zahăr şi făină) sau între prelucrători şi comercianţii cu amănuntul pentru a stabili preţul de vânzare cu amănuntul (de exemplu, pentru produse lactate, carne sau ulei de floarea-soarelui). Alte încălcări au avut ca obiect acorduri privind producţia, schimbul de informaţii sau împărţirea pieţelor.

În ceea ce priveşte protecţia pieţei interne, una din principalele constatări ale raportului este că unele state membre au încercat uneori să restricţioneze importurile de anumite produse agricole din alte state membre. Mai multe autorităţi europene de concurenţă au investigat o serie de acorduri colective, în baza cărora, de exemplu, fermierii dintr-un anumit stat membru au încercat să-i împiedice pe fermierii din alte state membre sa îşi vândă produsele, şi au pus capăt respectivelor acorduri.

Raportul confirmă faptul că instrumentele sectoriale specifice care sunt disponibile în industria agricolă sunt utilizate în beneficiul fermierilor şi al sectorului în general: de exemplu posibilitatea de a conveni asupra unui mecanism de repartizare a valorii în mod voluntar a fost pusă în aplicare la scara largă în sectorul zahărului; de asemenea măsuri de stabilizare a pieţei în sectorul vitivinicol au fost, de asemenea, utilizate în mod frecvent; în sfârşit, măsuri de gestionare a ofertei au fost puse în aplicare pentru produsele cu denumiri de origine protejate sau indicaţii geografice protejate în sectoarele brânzeturilor şi jambonului.

Pe baza informaţiilor obţinute în urma raportului, Comisia va continua dialogul cu părţile interesate din sectorul agricol, precum şi cu statele membre, Parlamentul European şi Consiliu, cu privire la viitoarele opţiuni în materie de politica referitoare la aplicarea normelor de concurenţă în sectorul agricol. De asemenea, Comisia îşi va intensifica activitatea de monitorizare a pieţei, în special în ceea ce priveşte acordurile colective care segmentează piaţa internă.

În același timp, vine anunțul că peste 172 de milioane de euro vor fi alocate de Comisia Europeană, din bugetul agricol, pentru a susține promovarea produselor agroalimentare, atât pe teritoriul Europei, cât și la nivel mondial. Banii vor fi folosiți pentru organizarea a 79 de campanii de promovare pe parcursul următorilor trei ani, care vor acoperi o gamă largă de produse precum lactate, masline și ulei de măsline, legume sau fructe.

În aceste condiții, cum se descurcă agricultura românească și cum știe să își vândă produsele, primare sau prelucrate? Cum intră produsele românești în piața globală? Greu, după cum spune Marian Hirina, om de afaceri din Statele Unite ale Americii, care se chinuie de mulți ani să importe în SUA alimente tradiționale din România.

 

Toate edițiile emisiunii Rural: https://www.rfi.ro/tag/rural/

Ascultă emisiunea Rural din 29 octombrie 2018