Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raport alarmant: Ce suprafeţe de păduri seculare a pierdut România în ultimii ani?

raport_alarmant_paduri_seculare_pierdut_romania.jpg

Andrei Ciurcanu, investigator Agent Green (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Andrei Ciurcanu, investigator Agent Green (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

România a pierdut în ultimii patru-cinci ani echivalentul a 3.600 de hectare de păduri seculare, cam cât 7.200 de terenuri de fotbal. Semnalul de alarmă este tras de Agent Green, organizaţie de mediu care a publicat rezultatele unei investigaţii în acest sens.

Ecologiştii pun dispariţia pădurilor respective pe seama exploatărilor la scară industrială din Parcurile Naţionale.

Investigatorul Agent Green Andrei Ciurcanu spune la emisiunea Planeta Verde care este situaţia tăierilor abuzive: “Calculele pe care noi le-am făcut şi care se bazează pe cifre şi documente pe care le-am obţinut prin metode jurnalistice, pentru că autorităţile statului nu au dorit să ne răspundă la solicitări arată că din 2014 până în 2018, din parcurile naţionale strict, s-a exploatat o cantitate de 1,2 milioane de metri cubi de lemn, este o cantitate imensă, echivalentul unei suprafeţe de păduri seculare de 3.600 de hectare. Ca să avem o imagine plastică: 7.200 de terenuri de fotbal”.

 

Activistul de mediu explică de ce sunt ilegale aceste tăieri de păduri: “Dacă luăm în calcul legislaţia de mediu, dacă luăm în calcul legislaţia care stă la baza înfiinţării acestor parcuri naţionale (…), da. Legislaţia naţională spune foarte clar că în aceste parcuri naţionale exploatarea resurselor este interzisă şi vine într-un conflict total şi abrupt cu principiul pentru care aceste arii naturale au fost făcute”.

Andrei Ciurcanu spune că România riscă o procedură de infringement din partea Comisiei Europene, din cauza tăierilor de păduri: “Acum patru zile, noi am călătorit la Bruxelles, am prezentat un rezumat al investigaţiilor noastre pe parcurile naţionale, multe dintre ele suprapunându-se pe siturile Natura 2000. Reprezentantul Comisiei Europene s-a arătat citez “dezgustat, şocat şi este incredibil ceea ce am văzut”. Dacă măcar o mică parte din aceste imagini sunt reale, pot fi documentate, atunci există un motiv ca UE să fie îngrijorată. La întâlnirea respectivă a fost prezent şi europarlamentarul Thomas Waitz, din partea Verzilor din Austria. Dânsul a fost mult mai direct şi a susţinut că România riscă o nouă procedură de infringement, dacă nu înţelege să se alinieze la principiile europene, să respecte legislaţia europeană şi să protejeze acest patrimoniu”.

Ediţii anterioare ale emisiunii Planeta Verde: https://www.rfi.ro/emisiuni/planeta-verde

 
Emisiunea Planeta Verde din 12 noiembrie 2018. Invitat: Andrei Ciurcanu. Tema: tăierile de păduri din parcurile naţionale