Primul loc în Europa la porumb. Ce câștigă fermierii locali?

porumb_1_pxhere.jpg

România va deveni cel mai mare producător european de porumb
România va deveni cel mai mare producător european de porumb
Sursa imaginii: 
pxhere.com

România înregistrează, în acest an, cel mai bun rezultat agricol din istorie, în condițiile în care producția record de grâu și porumb plasează cifra de afaceri din agricultură aproape de nivelul de 8 miliarde de euro.

Datele Ministerului Agriculturii arată că producția de grâu din acest an este mai mare cu 200.000 de tone față de anul trecut, depășind 10 milioane de tone, iar cea de porumb ar urma să se situeze între 14,5 și 15 milioane tone, comparativ cu doar 11,8 milioane de tone cât va recolta Franța. În acest context, România va deveni cel mai mare producător european de porumb, arată estimările Asociației Generale a Producătorilor de Porumb. În plus, și la orz și orzoaică, România a avut o producție bună, mult mai mare ca anul trecut.

Potrivit analiștilor, performanța spectaculoasă din sectorul agricol se datorează investițiilor majore din acest sector. În agricultura românească activează în prezent 12.727 de companii specializate în cultivarea plantelor, care au generat, anul trecut, peste 64% din totalul afacerilor din agricultură.

Discutăm situația din domeniu cu Alina Crețu, director executiv al Asociației Producătorilor de Porumb din România.

 

Toate edițiile emisiunii Rural: https://www.rfi.ro/tag/rural/

 
Ascultă emisiunea Rural din 05 noiembrie 2018