Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 15 noiembrie 2018

brexit.jpg

Demisii in lant in cabinetul premierului britanic dupa aprobarea acorduui cu UE privind Brexit
Demisii in lant in cabinetul premierului britanic dupa aprobarea acorduui cu UE privind Brexit

Demisii în lanț în cabinetul premierului britanic dupa aprobarea acordului cu UE privind ieșirea Regatului din Uniunea Europeană. Între aceștia ministrul britanic pentru Brexit și ministrul muncii şi pensiilor. Theresa May are de trecut astăzi  un hop mult mai dificil,  în Parlament, unde va avea de înfruntat atât Opoziția laburistă, cât și facțiunea ostilă din propriul partid. Liderii UE se vor reuni pe 25 noiembrie pentru a oficializa divorțul de Marea Britanie.

sumarul emisiunii 40 de minute

De la Bucuresti, ministerul de externe salută acordul privind Brexitul si asigura că acesta va garanta drepturile cetăţenilor români stabiliţi în Marea Britanie. Cel putin inca doi ani de-acum incolo, aceştia vor putea continua să lucreze, să locuiască şi să studieze în Marea Britanie în baza obţinerii unui nou statut special.

Guvernul a adoptat infiintarea Fondului Suveran de Investiții. Oficial, este „nevoie de acest instrument financiar pentru susţinerea dezvoltării economice a României. Opoziţia acuză Guvernul că pregăteşte cel mai mare „tun“ din perioada post-decembristă pentru economie.

Romania este pregatita sa preia presedintia Consiliului Uniunii Europene. Este declaraatia lui Victor Negrescu cel care saptamana trecuta si-a dat demisia din functia de ministru delegat pentru Afaceri Europene. Am luat o decizie rationala si responsabila in momentul in care am observat ca nu mai impartaseam aceeasi viziune cu cea a guvernului, a explicat politicianul. Un interviu in exclusivitate....

Iar Rusia este condamnată de CEDO. Curtea recunoaşte caracterul politic al arestărilor repetate ale lui Aleksei Navalnîi, opozantul numărul unu al lui Vladimir Putin. Activistul a fost arestat de şapte ori de  poliţia rusă - în perioada 2012-2014 - în contextul unor adunări politice împotriva Guvernului.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minutehttps://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 15 noiembrie 2018