Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lucian Dîncà şi Iulian Danca – Un roman poliţist cu călugări asumptionişti

foto-iulian-danca-si-lucian-dinca.jpg

Iulian Danca si Lucian Dîncă

Da, sună mai exotic: asumpționişti… Sunt catolici şi reprezintă una din ramurile credinţei apusene. Sunt români şi umblaţi prin lume: Lucian Dîncà şi Iulian Dancà. I-am invitat în studioul RFI România pentru că ei se ocupă de Centrul Sfinţii Petru şi Andrei de pe strada General Christian Tell, numărul 18, în spatele ambasadei Franţei.

Povestea acestui centru poate fi subiectul unui roman poliţist cu suspens şi răsturnări de situaţii. O să o spun aici pe scurt. Povestea începe în 1857 în oraşul Nîmes din sudul Franţei unde preotul Emmanuel d’Alzon pune pe picioare congregaţia asumpţioniştilor. « L’assomption » vrea să zică în franceză Adormirea Maicii Domnului. Părintele d’Alzon era convins că poate construi un dialog între catolici şi ortodocşi şi trimite mai mulţi călugări la Istanbul pentru această misiune nobilă. Dar misiunea s-a dovedit imposibilă, ortodocşii nu prea aveau treabă cu catolicii, nici atunci şi nici acum. Pasionat de carte şi de manuscrise călugării asumptionişti trimişi la Istanbul au cumpărat şi au adunat cele mai tari manuscrise ale ortodocşilor pe care le-au strâns într-o colecţie care avea să devină celebră. În anii 1920 generalul Atatürk preia conducerea Turciei şi nu se arată foarte prietenos cu străinii. Călugării asumptionişti se retrag în 1937 la Bucureşti cu tot cu colecţia lor de cărţi şi manuscrise celebre. Dar după război vin la putere comuniştii care îi consideră nişte spioni. Asumpţioniştii se hotărăsc să se întoarcă în Franţa dar vor să salveze colecţia. Legenda spune că au dus cărţile şi manuscrisele printr-un tunel în curtea ambasadei Franţei cu care se învecina sediul lor.

 

 

Ambasada le-a pus pe toate în valize diplomatice, a umplut câteva vagoane de tren şi le-a trimis la Paris. Băieţii de la Securitate îşi muşcau degetele pe peronul gării de Nord din Bucureşti văzând plecând un tren pe care nu aveau voie să îl inspecteze. După ce a căzut regimul comunist asumpţioniştii din Franţa s-au întors în România, au renovat fostul lui sediu şi au adus înapoi o bună parte a celebrei colecţii de manuscrise şi cărţi ortodoxe. Astăzi la sediul lor se află Centrul Sfinţii Petru şi Andrei a cărui vocaţie este să creeze un dialog între catolici şi ortodocşi. Avem în studioul RFI România doi oameni cheie ai acestui centru. Lucian Dîncà şi-a făcut studiile în România, Franţa şi Canada, a predat teologie patristică la Facultatea de teologie din Florenţa şi este actualmente directorul Şcolii doctorale de teologie şi studii religioase de la Facultatea de teologie romano-catolică. Iulian Dancà a studiat teologia romano-catolică la Universitatea din Strasbourg, a fost preot vicar la Montepellier, în sudul Franţei, şi acum este director al Centrului Sfinţii Petru şi Andrei din Bucureşti. Mai multe despre ei şi despre proiectele lor puteţi afla pe internet la adresa : www.centrulpetrusiandrei.ro

 

Toate edițiile emisiunii Zbor deasupra unui cuib de coachihttps://www.rfi.ro/tag/zbor-deasupra-unui-cuib-de-coachi

 
Asculta emisiunea Zbor deasupra unui cuib de coachi din 23 noiembrie 2018