Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 23 noiembrie 2018

brexit.jpg

Summit Brexit: Spania si Marea Britanie nu au ajuns la un acord privind Gibraltarul
Summit Brexit: Spania si Marea Britanie nu au ajuns la un acord privind Gibraltarul

În contextul summitului extraordinar de duminică, oficialii europeni s-au reunit astăzi, din nou, pentru a finaliza acordul Brexit. Nu au reușit să rezolve cerințele Spaniei, în ceea ce privește statutul Gibraltarului. Opoziția Madridului nu ar bloca aprobarea acordului, însă Bruxelles vrea ca acesta să aibă susținerea unanimă a statelor membre.

sumarul emisiunii 40 de minute

Cele 22 de companii municipale înființate de primarul general  Gabriela Firea sunt ilegale. Asa a decis Curtea de Apel Bucuresti. USR a contestat in instanta înființarea lor pe motiv că aceasta s-a produs cu votul a jumătate plus unu din numărul total de consilieri, și nu cu votul a două treimi. In replica, primarul general se declara socata de hotararea instantei si spune ca nu a vrut decat sa starpeasca mafia din Bucuresti.

Guvernul a aprobat cea de-a doua rectificare bugetară din acest an. Sunt taiate sume mari de la infrastructură, cercetare și educație și distribuite la salarii și dobânzi. Transporturile vor fi cele mai afectate de tăieri. De altfel, sindicatele CFR au rectionat si vorbesc de premisele unui ”cutremur” în sistemul feroviar. Ministrul finanțelor Eugen Teodorovici susține că este o rectificare pozitivă.

Elevii din invatamanul primar si gimnazial ar putea sa invete mai putin. Comisia de Invatamant din Senat a votat un proiect de modificare a legii educatiei initiat de fostul ministru de resort, senatorul PSD Liviu Pop. Întrebat cum vor putea învăța elevii și preda profesorii aceeași materie, într-un timp mai scurt, Pop a răspuns: introducând o predare transdisciplinară”.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 23 noiembrie 2018