Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Grijile există și sunt întemeiate; vorbim de o Rusie revizionistă” – Iulian Chifu (analist de politică externă)

ukrainian_navy_wiki.jpg

Uniunea Europeană şi NATO au făcut apel la ”detensionare” în Marea Azov
Uniunea Europeană şi NATO au făcut apel la ”detensionare” în Marea Azov
Sursa imaginii: 
Wikimedia Commons

Consiliul de Securitate al ONU se reunește de urgență luni după ce Rusia a arestat trei nave ucrainene în largul coastelor Crimeei, în timp ce încercau să traverseze strâmtoarea Kerci.

Cele trei nave ucrainene sunt ţinute în portul Kerci, transmite agenţia de presă Reuters. Forţele navale ucrainene au anunţat duminică seară că Rusia a deschis focul asupra unui grup de nave ucrainene în Marea Neagră, în urma incidentului fiind răniţi şase marinari ucraineni. Între timp, Rusia a redeschis traficului maritim în strâmtoarea Kerci, între Marea Neagră şi Marea Azov, anunță un reprezentant al autorităţilor portuare din regiunea Crimeea. Alexei Volkov, directorul general al Porturilor Maritime din Crimeea, a declarat luni că strâmtoarea Kerci este deschisă trecerii navelor civile, permisiunea fiind acordată în jurul orei locale 04:00 (ora României, 03:00).

Navele Ucrainei, arestate de armata rusă, încercau să treacă prin strâmtoarea Kerci pentru a ajunge în Marea Azov, unde se afla destinaţia lor finală, portul Mariupol. Incidentul armat a avut loc după ce trecerea convoiului ucrainean a fost blocată iniţial de un cargou rus plasat sub podul dintre Crimeea şi Rusia din strâmtoarea Kerci. Rusia a confirmat arestarea a trei nave militare ucrainene şi utilizarea forţei în strâmtoarea Kerci, dar a precizat că a recurs la măsură pentru a forţa navele ucrainene să se oprească, după ce acestea intraseră ilegal în apele teritoriale ruse.

Situaţia creată de acest incident va fi analizată astăzi de Consiliul de Securitate al ONU, într-o reuniune de urgenţă, au declarat diplomaţi occidentali, care au precizat că aceasta a fost solicitată atât de Moscova, cât şi de Kiev. În acest timp, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko anunță că va propune parlamentului de la Kiev să instituie legea marţială după acest incident. Legea marţială ar restricţiona libertăţile civile şi ar da instituţiilor statului atribuţii sporite.

Uniunea Europeană şi NATO au făcut apel la ”detensionare” în Marea Azov şi au cerut Moscovei ”să restaureze libertatea de trecere” prin strâmtoarea Kerci. ”Aşteptăm de la Rusia să restaureze libertatea de trecere prin strâmtoarea Kerci şi facem apel la toate părţile să acţioneze cu maximum de reţinere pentru a se ajunge la o detensionare imediată a situaţiei”, a precizat UE într-un comunicat. Evenimentele din Marea Azov arată la ce poate duce ”dispreţul faţă de regulile de bază ale cooperării internaţionale”, apreciază Uniunea în comunicatul său, ”Construcţia podului de la Kerci (de către Rusia) a fost realizată fără consimţământul Ucrainei şi constituie o nouă încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale” a acelei ţări, mai anunță Uniunea Europeană, care reamintește că ”nu recunoaşte şi nu va recunoaşte anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia”.

NATO afirmă la rândul său că ”susţine total suveranitatea Ucrainei şi integritatea sa teritorială, inclusiv drepturile sale de navigare în apele sale teritoriale”. ”Facem apel la Rusia să asigure acces fără obstacole în porturile ucrainene din Marea Azov, în conformitate cu legea internaţională”, a mai afirmat o purtătoare de cuvânt a NATO.

Acestea nu au fost singurele reacții internaționale. Ministerul de Externe al Poloniei declară că Rusia a încălcat regulile internaţionale prin atitudinea sa agresivă faţă de navele ucrainene în Marea Azov. ”Condamnăm în modul cel mai ferm comportamentul agresiv al Rusiei şi cerem conducerii acestei ţări să respecte legile internaţionale”, arată o declaraţie a diplomaţiei poloneze.

Iar de la București, reprezentanţii MAE transmit că sunt profund îngrijoraţi de conflictul naval ruso-ucrainean. ”Agresiunea şi încălcarea legislaţiei internaţionale subminează securitatea întregii regiuni. România susţine pe deplin integritatea şi suveranitatea teritorială a Ucrainei şi dreptul de a-şi folosi apele internaţionale”, au transmis reprezentanţii Ministerul Afacerilor Externe, într-un mesaj pe Twitter.

Discutăm ultimele acțiuni ale Rusiei în zonă și reacția Ucrainei cu Iulian Chifu, director al Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de Iulian Chifu