Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liber la cumpărături online, peste tot în UE. Expert: Vor fi probleme cu livrarea coletelor

shop.jpg

Sursa imaginii: 
Flickr

Noul regulament al Comisiei Europene, care elimină geoblocarea nejustificată în cazul cumpărăturilor online în Uniunea Europeană, a intrat, luni 3 decembrie, în vigoare. În aceste condiții, ”europenii nu vor trebui să se mai teamă că un site le va bloca accesul sau îi va redirecţiona doar pentru că ei - sau cardurile lor de credit - provin dintr-o altă ţară”, se arată într-un comunicat oficial al Executivului comunitar. ”Este o veste foarte bună, care vine însă cu probleme serioase privind expedierea coletelor”, comentează la RFI Crina Ciocian, specialist în comerțul online.

Noul regulament al Comisiei Europene, care a intrat în vigoare, elimină practic posibilitatea site-urilor din statele membre ale UE să geoblocheze cumpărăturile online efectuate dintr-un alt stat membru.

”Oriunde s-ar afla în UE, vor avea acces la bunuri şi servicii online”, se afirmă în comunicatul oficial al CE.

În aceste condiții, vicepreşedintele pentru piaţa unică digitală, Andrus Ansip, a declarat: "În 2015, 63% dintre site-uri nu permiteau efectuarea de achiziţii dintr-o altă ţară a UE. Prin urmare, aproape două treimi dintre consumatorii care doreau să facă cumpărături online într-o altă ţară nu puteau să facă acest lucru. Punem  acum capăt acestei practici. Ne dorim o Europă fără bariere, fapt ce presupune, printre altele, eliminarea barierelor din calea comerţului online", a spus oficialul de la Bruxelles.

La rândul său, comisarul pentru piaţa internă, industrie, antreprenoriat şi IMM-uri, Elżbieta Bieńkowska, a afirmat că, după eliminarea tarifelor de roaming şi introducerea noilor norme privind protecţia datelor şi a posibilităţii ca cetăţenii să aibă acces la conţinutul lor online atunci când se află într-un alt stat membru, eliminarea geoblocării nejustificate aduce mai aproape o piaţă unică digitală reală pentru toţi europenii, cu avantaje atât pentru cetăţeni, cât şi pentru întreprinderi.

La rândul său, comisarul pentru economia digitală şi societatea digitală, Mariya Gabriel, a invitat toate statele membre să asigure o punere în aplicare eficace a acestor norme şi să facă tot ceea ce le stă în putere pentru a asigura aplicarea eficientă a regulamentului chiar din prima zi a intrării sale în vigoare.

În conformitate cu prevederile acestei noi legi europene, statele membre sunt responsabile acum cu punerea în aplicare a regulamentului şi trebuie să instituie structurile necesare care să asigure o demarare fără probleme a aplicării acestuia.

Comisia va efectua o primă evaluare a aplicării Regulamentului privind geoblocarea înainte de martie 2020. Bruxelles-ul va analiza și dacă în alte sectoare, cum ar fi serviciile de transport şi serviciile audiovizuale, mai există încă restricţii nejustificate pe motive de cetăţenie, loc de reşedinţă sau sediu.

Expert: Vor fi probleme cu livrarea coletelor

”Este o veste foarte bună, care vine însă cu probleme serioase privind expedierea coletelor”, comentează la RFI Crina Ciocian, specialist în comerțul online și organizator al expoconferinței de comerț electronic Tecomm, organizată anual la Cluj și București în octombrie, respectiv aprilie.

Nu se va mai putea bloca accesul pe site-ul unui magazin online indiferent de statul UE din care se face comanda. (...) Până acum, site-urile puteau bloca accesul IP-urilor din statele ale căror piețe nu prezentau interes. Însă, comercianții își pot rezerva dreptul de a nu face shipping în anumite zone. Totuși, există obligația pentru magazinul online ca, în contextul în care clientul își rezolvă singur partea de expediere, să trimită acest colet”.

Crina Ciocian mai spune că prevederea este foarte benefică pentru consumatorii europeni și, implicit, pentru cei din România. ”Sunt companii și în România care fac shipping în alte țări, aici bineînțeles intervenind chestiunile legate de creșterea costurilor în funcție de distanța, volumul și greutatea coletului”, afirmă expertul care mai afirmă că prevederea va fi foarte bună și pentru întreprinzătorii români care țintesc piețe din afara țării.

Ascultă:

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Crina Ciocian, despre comerțul online în UE