Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cu fața spre o agricultură ”mai verde” în Europa

farmers_1wiki.jpg

În ultima vreme se ridică tot mai multe voci împotriva propunerii de reformă care renaționalizează agricultura europeană
În ultima vreme se ridică tot mai multe voci împotriva propunerii de reformă care renaționalizează agricultura europeană
Sursa imaginii: 
Wikimedia Commons

Curtea Europeană de Conturi este de părere că propunerea comisarului pentru agricultură Phil Hogan privind o Politică Agricolă Comună ”mai verde” nu este prea bine explicată și chiar prea costisitoare.

Dincolo de astfel de păreri, să amintim că în ultima vreme se ridică tot mai multe voci împotriva propunerii de reformă care renaționalizează, prea mult, agricultura europeană. Discuțiile nu sunt însă decât la început, după cum amintește corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghișan.

România are, începând cu 3 decembrie, un nou nume pe lista produselor recunoscute oficial la nivel european. Scrumbia de Dunăre afumată a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicație geografică protejată - IGP.

Scrumbia de Dunăre este un pește sălbatic care migrează din Marea Neagră în Dunăre. Specia nu poate fi crescută în acvacultură și este capturată numai în cursul migrației pe Dunăre și este recunoscută drept cel mai bogat pește în grăsimi, din lume, raportat la talia sa.

Scrumbia este pregătită sub formă întreagă, după curățare, sărată și afumată la rece după o metodă veche, din aria geografică definită. Peștii afumați sunt de culoare aurie, metalizată, datorată procesului de afumare.

Scrumbia de Dunăre afumată se alătură celorlalte 4 produse alimentare românești protejate în Uniunea Europeană: Novac afumat din Țara Bârsei, Telemea de Ibănești, Salam de Sibiu și Magiun de prune de Topoloveni. În total, la nivelul UE, sunt înregistrate 1.440 de produse protejate.

Despre ”Scrumbia de Dunăre afumată” discutăm cu Tiberiu Cazacioc, din partea Asociației RO-PESCADOR, cea care s-a ocupat de dosar.

Din nou recorduri europene

Agricultura României a reuși în acest an obținerea a peste 30 de milioane de tone de cereale, faţă de 27 de milioane de tone anul trecut, anunță ministrul agriculturii. Petre Daea spune că producţiile de porumb şi floarea soarelui ocupă primul loc în Uniunea Europeană. ”La floarea soarelui am realizat peste 3,35 milioane de tone şi suntem pe primul loc în Uniunea Europeană, fiind cea mai mare producţie de până acum. La porumb mai avem de recoltat 0,5% din suprafaţă în judeţele din centrul României, dar până în prezent am depăşit 18 milioane de tone. Şi la porumb suntem pe primul loc în UE”, a spus Daea. Suprafaţa însămânţată anul acesta cu porumb a fost 2,415 milioane hectare iar la floarea soarelui de 1,01 milioane hectare.

Ministrul Agriculturii a precizat că, în câteva zile, vor fi anunţate datele definitive privind producţiile obţinute în aceste an, dar şi randamentul.

Anul trecut, România a raportat recorduri istorice la grâu, mazăre, orz, floarea-soarelui, soia, porumb, cartofi, struguri şi porumb. Producţia de grâu, secară şi triticale a fost de circa 10 milioane de tone, cu un randament de 4,83 tone la hectar. În România, cerealele ocupă 60% din suprafaţa agricolă.

Datele publicate de Oficiul European de Statistică arată că România era a opta putere agricolă a Uniunii Europene în 2017.

Să amintim și că guvernul a aprobat înfiinţarea Casei Române de Comerţ Agroalimentar ”Unirea”, care va asigura achiziţia, depozitarea şi distribuţia de produse agricole la nivel naţional.

Analizăm datele oficiale și noua inițiativă guvernamentală cu jurnalistul TVR Gabriel Gherghescu, realizator al emisiunii ”Viața Satului”.

Zeci de mii de puieți, plantați de ONG-uri

În perioada 10 - 24 noiembrie a avut loc a ediția de toamnă a proiectului Plantează în România, inițiat de Asociația Creștem România Împreună. Au participat peste 600 de voluntari, primării, ocoale silvice din 4 județe. Ediția a avut loc în 6 localități - Moeciu de Sus, Brașov; Ghimbav, Brașov; Apahida, Cluj; Prisăcani, Iași; Dragalina, Călărași și Brâncoveni, Călărași, și au fost plantați peste 26.000 de puieți.

În acest an, Asociația Creștem România Împreună a lansat o platformă electronică de voluntari care are la bază conceptul de QR code, prin intermediul căruia orice voluntar care se înregistrează prin intermediul site-ului www.planteazainromania.ro, primește automat un astfel de QR code. Acesta se scanează cu ajutorul unui smartphone la acțiunea pentru care a optat, iar platforma înregistrează prezența voluntarului la respectiva acțiune. Ulterior, în baza scanărilor făcute la toți voluntarii se vor genera certificatele de voluntar, ce vor fi trimise automat pe email.

Despre această inițiativă discutăm cu Mihai Mihu, președintele asociației Creștem România Împreună.

 

Toate edițiile emisiunii Ruralhttps://www.rfi.ro/tag/rural/

 
Ascultă emisiunea Rural din 03 decembrie 2018