Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comparație: Protestele din Franța vs cele din România

proteste.jpg

Sursa imaginii: 
RFI

În Franța, a apărut un prim efect al protestelor soldate până acum cu trei morți: guvernul a decis să suspende taxa controversată pe carburanţi, cea de la care a plecat protestul inițial. Este o mică victorie înregistrată de manifestanți în disputa cu Executivul și, totodată, un episod din confruntările – de multe ori violente – dintre protestatarii francezi și forțele de ordine. Care e tipicul manifestațiilor din Franța în comparație cu cele din România și cum se explică succesul ”vestelor galbene” în disputa cu guvernanții? Răspunde, într-un interviu acordat RFI, corespondenta cotidianului Liberation în România, Irene Costelian.

Irene Costelian e de părere că o primă explicație este cea istorică: ”democrația franceză se naște în urmă cu câteva secole deja, pe o mișcare populară foarte violentă. În România, evenimentele din ’89 nu sunt clarificate, iar aceasta este o problemă istorică. Oamenii au rămas cu o frică față de proteste. În plus, în România sunt foarte puține proteste comparativ cu Franța, unde sunt manifestații aproape săptămânal. (...) Vorbeam recent cu Liiceanu și Pleșu că, în sfârșit, în România a renăscut spiritul civic. În Franța, el nu a dispărut niciodată”.

De asemenea, ”în Franța, oamenii sunt mult mai solidari decât în România, unde mulți spun: oricum nu se va schimba nimic”, crede jurnalista de la Liberation.

Irene Costelian remarcă totodată caracterul pașnic al protestelor din România față de violențele extreme ale manifestațiilor din Franța. Totuși, ”nu violența este cheia succesului, ci mai degrabă faptul că protestele au afectat economic Franța (exemplu: blocarea unor drumuri importante și a depozitelor de combustibili, care au generat pierderi de sute de milioane de euro care au constrâns Guvernul să renunțe la scumpirea carburanților, solicitare de la care au izbucnit inițial protestele)”, afirmă Costelian.

Ascultă:

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Corespondenta cotidianului Liberation în România, Irene Costelian, despre protestele din România și Franța