Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Multe convingeri greșite, prea puține păreri avizate (studiu IPSOS)

perils_2.jpg

Majoritatea oamenilor au percepții greșite despre aproape orice (studiu IPSOS)
Majoritatea oamenilor au percepții greșite despre aproape orice (studiu IPSOS)
Sursa imaginii: 
ipsos.com

Oamenii răspund greșit în mod sistematic la întrebări pe teme de interes public, despre care există alarmant de puține date factuale, arată un recent sondaj de opinie internațional realizat de compania IPSOS.

Indiferent de țară, fricile colective par să fie promovate identic pe agenda media și, deloc surprinzător, conduc la erori grave de percepție în rândul publicului, e una din concluziile cercetării. De exemplu, atunci când sunt întrebați în legătură cu estimarea corectă a numărului de pensionari sau numărul de copii vaccinați într-o țară, românii răspund la fel de greșit ca majoritatatea popoarelor, indiferent de tema propusă.

Cercetarea a fost realizată de compania Ipsos, care a publicat rezultatele unui studiu care măsoară falia dintre percepțile oamenilor și realitate. Este vorba de studiul ”Perils of Perception”, care se desfășoară din 2012, în 37 de țări, inclusiv în România, și arată cum majoritatea oamenilor au percepții greșite despre aproape orice, de exemplu cât de des fac sex tinerii, proporția copiilor vaccinați sau evoluţia numărului de pensionari.

Pentru studiu 2018 au fost realizate peste 28.000 de interviuri în rândul persoanelor cu vârsta între 16/18 - 64 ani între 28 septembrie - 16 octombrie 2018, în 37 de țări. Între acestea se află Australia, Brazilia, Canada, China, Franța, Germania, Marea Britanie, dar și SUA, Japonia, Ungaria, Polonia, România și Rusia.

Rezultatele studiului sunt explicate la RFI de Alina Stepan, managing director Ipsos South-East-Europe.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de Alina Stepan