Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vorbim de agricultură inteligentă? Nici cadastrul nu e terminat în România

farmers_aviano_air_base.jpg

În România, forţa de muncă familială este cea mai răspândită formă de muncă în agricultură
În România, forţa de muncă familială este cea mai răspândită formă de muncă în agricultură
Sursa imaginii: 
Aviano Air Base

Forța de muncă din agricultura României este cel mai prost plătită la nivelul Uniunii Europene, arată un recent raport al Comisiei privind fermele din spațiul comunitar.

Astfel, în timp ce în Spania tariful este de 7,7 euro pe oră, în România media este de sub 2 euro. De asemenea, analiza Comisiei Europene arată că România se caracterizează prin ferme mici, pline de datorii şi în care muncesc, fără salariu, membrii familiei fermierului.

În România, în special, dar şi în Croaţia, forţa de muncă familială este cea mai răspândită formă de muncă în agricultură. Practic, 90% din munca din exploataţiile agricole din România nu este plătită. De asemenea, angajaţii din agricultură din România primesc cei mai puţini bani pentru munca lor - în 2015, aceştia au fost plătiţi, în medie, cu 1,9 euro/oră, mai puţin decât lucrătorii în agricultură din Bulgaria, Grecia, Croaţia sau Polonia. Cel mai bine plătiţi au fost angajaţii din Danemarca - 23,4 euro/oră.

Datele vin în timp ce la nivel european e în discuție o nouă politică agricolă comunitară. Intențiile Comisiei, de a da mai multă libertate guvernelor naționale în luarea deciziilor de împărțire a banilor sunt salutare, spune la RFI Radu Antohe, expert în dezvoltare rurală și politici agricole.

 

Toate edițiile emisiunii Ruralhttps://www.rfi.ro/tag/rural/

 
Ascultă emisiunea Rural din 10 decembrie 2018