Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dragoș Cabat : E posibil ca statul să treacă și la un atac final și să naționalizeze fondurile de pensii private

Una dintre măsurile anunțate zilele acestea de ministrul de finanțe privește Pilonul doi de pensii, adică pensiile noastre administrate de fondurile private de pensii, după o altă serie de tentative de a umbla la acești bani. Ce vrea să schimbe de data aceasta guvernul? Ar vrea să reducă două comisioane, ”în beneficiul românilor”, zice ministrul de finanțe, să permită fondurilor de pensii să investească în sectoare noi și în parteneriatele public private cu care se laudă executivul și, cel mai important, să le permită românilor să-și scoată banii mai repede, după doar cinci ani de contribuții, e drept cu plata unui comision de 2 la sută. Reacția a venit imediat : Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România a anunţat că măsurile desfiinţează de facto acest sistem de economisire și vor lăsa românii fără aceste pensii.

La RFI, analistul financiar Dragoș Cabat spune că primul efect și cel mai ”periculos” va fi că mulți români lipsiți de educație financiară și cu venituri mici vor fi tentați să retragă anticipat banii care vor merge în consum, fără să se gândească la faptul că se vor lipsi de un venit suplimentar la pensie.

Dragoș Cabat anticipează că între 10 și 20 la sută dintre contribuabilii Pilonului 2 vor face acest pas. Automat, aceasta va reduce fondurile rulate de administratorii Pilonului 2, reducere care se va adânci și mai mult dacă ținem cont că aceștia vor pierde și din reducerea comisioanelor de administrare dar și din obligația de a-și majora capitalul social.

Cumulate, aceste pierderi îi vor face pe unii administratori să renunțe la a mai sta în România și să vândă. Efectul imediat s-a văzut pe piața de capital unde fondurile private de pensii sunt un jucator important. Aceasta va scădea pe termen mediu și lung cu aproximativ 5 procente, estimează Dragoș Cabat, efect al măsurilor cumulate anunțate de guvern.

Culmea însă că de prezența pe piața de capital a fondurilor de pensii profită chiar statul care le vinde acestora titluri de stat pentru a-și cârpi găurile. Atunci de ce ar vrea guvernul să lovească și în interesele sale fără să câștige nimic? Dragoș Cabat nu exclude ca planul de atac asupra fondurilor private de pensii să nu se oprească aici și ca, după ce acestea vor fi slăbite, statul să treacă la o naționalizare, adică la confiscarea a ceea ce va mai rămâne din Pilonul 2 slăbit de măsurile anunțate.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

Invitatul zilei la RFI, analistul financiar Dragoș Cabat.