Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Adrian Neacșu : Condamnații eliberați zilele acestea nu sunt și achitați

Fostul senator Dan Şova, fostul ministru Constantin Niţă, fostul şef al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, fosta şefă a DIICOT Alina Bica sunt câțiva dintre cei care scapă din închisoare, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei a dispus suspendarea executării pedepselor în dosarele în care toți aceștia au fost condamnaţi. Motivul : nerespectarea legii atunci când au fost constituite completele de 5 judecători de la Instanţa supremă care le-au judecat cauzele. Ce se întâmplă cu toți acești condamnați? Scapă definitiv, li se reiau procesele? La Interviul Zilei, avocatul Adrian Neacșu explică ce consecințe are verdictul CCR.

Tot ce se întâmplă acum este consecința verdictului dat de Curtea Constituțională în privința conflictului semnalat de premierul Viorica Dăncilă între Parlament și Înalta Curte în privința formării completelor de cinci care, să precizăm, dau verdictul final în marile dosare. CCR a constatat că Înalta Curte nu ar fi respectat legea la formarea acestora pentru că doar patru magistrați au fost aleși prin tregere la sorți, nu toți cum prevedea o modificare a legii din februarie 2014. La RFI, avocatul Adrian Neacșu spune că, urmare a acestui verdict, hotărârile date din 2014 ar putea fi anulate. Până la anulare, primul pas a fost suspendarea executării pedepselor. După aceasta, dosarele sunt analizate din nou pe fond de Înalta Curte care fie poate decide că hotărârile se mențin, fie poate decide că trebuie revizuite, caz în care procesele se reiau de la zero cu posibilitatea achitării sau a menținerii pedepselor.

Avocatul Adrian Neacșu spune însă că nu toate persoanele condamnate de Înalta Curte începând din 2014 pot cere suspendarea executării și reluarea proceselor : măsura se aplică doar în cazul acuzaților care au recurs la căile excepționale de atac, deci doar dosarelor în care verdictele s-au dat anul acesta. Dosarele închise definitiv nu se mai pot redeschide așadar, insistă avocatul apreciind că nu ar fi tocmai corect pentru că limitează dreptul la apărare.  

O altă problemă ridicată de verdictul CCR este legată de cine va judeca dosarele în curs. În 13 decembrie, Înalta Curte a redesemnat prin tragere la sorți completele pentru anul în curs și dosarele s-au distribuit între acestea dar legea spune că la 1 ianuarie curtea supremă trebuie să tragă la sorți noile complete pentru 2019. Unii specialiști spun că dosarele ar trebui redistribuite la viitoarele complete, alții că nu. Și Consiliul Superior al Magistraturii spune că dosarele deja distruibuite rămân la completele desemnate în decembrie. Adrian Neacșu spune că așa ar fi corect pentru că există principiul continuității și un dosar nu poate fi plimbat de la un complet la altul. Cert este însă că unii vor profita de ambiguitate ca să denunțe completele de judecată, admite Adrian Neacșu care spune că e regretabil că în România încă se poate vorbi de complete ”favorabile” și ”nefavorabile” persoanelor condamnate. Ascultați integral interviul...

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Invitatul Zilei la RFI, avocatul Adrian Neacșu, fost membru al CSM.