Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A început iar Start-Up Nation. Ce lecții vin din urmă?

start_uo_nation_1.jpg

Sesiunea de înscriere online a firmelor durează 30 zile lucrătoare
Sesiunea de înscriere online a firmelor durează 30 zile lucrătoare
Sursa imaginii: 
RFI

Start-Up Nation 2018, programul prin care statul promite câte 200.000 de lei unor firme private, a fost lansat joi dimineață. Guvernul spune că va acorda fonduri nerambursabile unui număr de maximum 10.000 de firme mici și mijlocii pentru diverse investiții.

Sesiunea de înscriere online a firmelor durează 30 zile lucrătoare, până la ora 20.00 a ultimei zile de înscriere, cu posibilitatea de prelungire a termenului până la epuizarea bugetului. Intensitatea ajutorului financiar nerambursabil este de 100%, ceea ce înseamnă că antreprenorul câștigător nu va fi obligat să participe cu aport propriu la investiția eligibilă, cel puțin teoretic. Și TVA-ul pentru achizițiile făcute de firmă va fi decontat de stat, dacă firma nu este plătitoare de TVA și nu și-o poate deduce. La finalul perioadei de înscriere, firmele vor fi selectate la finanțare în ordinea punctajului obținut conform grilei oficiale și în limita bugetului disponibil.

Și anul acesta, antreprenorii care nu au bani să facă investițiile până la decontul de la stat vor putea utiliza credite-punte de la cele 3 bănci partenere: Banca Transilvania, BCR și CEC Bank.

Autoritățile consideră programul Start-Up Nation un succes și spun că peste 4.000 de useri s-au înscris în aplicaţie şi au înregistrat peste 1.400 de planuri de afaceri în numai trei ore de la lansarea aplicaţiei.

Înscrierea în aplicaţie, cu user şi parolă, este primul pas. Aplicanţii îşi vor crea un cont cu un e-mail care va rămâne valabil pe tot parcursul programului, după care vor primi o confirmare şi trebuie să-şi înscrie planul de afaceri.

Schema de minimis are ca obiective principale stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii şi îmbunătăţirea performanţelor economice ale acestora, cu prioritate în zonele geografice mai puţin dezvoltate economic, în care densitatea IMM-urilor este redusă comparativ cu media europeană, crearea de noi locuri de muncă şi inserţia pe piaţa muncii a persoanelor defavorizate, şomerilor şi absolvenţilor.

Discutăm despre avantaje și experiențe anterioare cu Florin Jianu, fost ministru pentru IMM-uri și președinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de Florin Jianu