Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 3 ianuarie 2019

Dupa numai un an de la numire, seful ANAF, Ionut Misa, a fost demis

După numai un an de la numire, șeful ANAF, Ionuț Mișa, a fost demis. Eugen Teodorovici a propus premierului schimbarea şefului Fiscului, iar Viorica Dăncilă a acceptat și a semnat decizia de numire a Mihaelei Triculescu în funcția vacantă.

sumarul emisiunii 40 de minute

Continua disputa dintre senatorul PNL Florin Cîțu si ministrul de Finante. Parlamentarul a criticat propunerea lui Eugen Teodorovici, ca jurnaliștii care publică informații neverificate să fie amendați. Afirmația ministrului a fost făcută în contextul unei dispute mai vechi cu senatorul PNL, care sustinea zilele trecute că angajaţilor din Ministerul de Finanțe li se cere să măsluiască datele privind execuţia bugetară pe anul 2018.

Președinția retrimite Parlamentului modificările aduse Legii Educației privind reducerea numărului de ore: Ar bulversa sistemul de învățământ și ar duce la un val de concedieri între cadrele didactice, a explicat de la Cotroceni  consilier prezidential pe Educatie. Legea, initiata de senatorul PSD Liviu Pop, prevede tăierea orelor atat pentru clasele primare cat și pentru ciclul gimnazial si liceal.

Presa europeana scrie cu îngrijorare despre preluarea președinției rotative a Uniunii Europene de către România. Un ton extrem de dur a adoptat cotidianul francez Le Monde care publica un editorial intitulat „Îngrijorătoarele derive antieuropene de la București”. Pe de alta parte, Financial Times scrie că sistemul de putere corupt din România ajunge în lumina reflectoarelor Uniunii Europene.

Si, de la Londra, ministrul pentru Brexit avertizează: Ieşirea Marii Britanii din UE fără un acord, este ”mult mai probabilă” dacă parlamentul respinge intelegerea încheiata de premierul Theresa May cu Bruxellesul. Parlamentarii britanici trebuie sa decida, până la finalul lui acestei luni, daca accepta planul sefei guvernului privind o retragere organizata din UE şi menţinerea de relaţii economice relativ apropiate cu blocul comunitar sau daca resping acordul şefei guvernului provocand astfel o incertitudine uriaşă.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minutehttps://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 3 ianuarie 2019